Vrouwen van Afghanistan genomineerd voor Sacharovprijs

2 min. leestijd
September 7, 2021, London, England, United Kingdom: Angry Afghans staged gather outside Pakistan High Commission in London, claiming that Pakistan provided air support to Taliban in taking Panjshir Valley. (Credit Image: © Tayfun Salci/ZUMA Press Wire

“De vrouwen van Afghanistan moeten de Sacharovprijs krijgen.” Volgens Kathleen van Brempt het enige Belgische lid van de grote sociaal democratische fractie in het Europees Parlement, waarin ook zeven Nederlandse PvdA-ers zitting hebben, kan de politiek op die manier een belangrijk signaal afgeven. “Jarenlang hebben vrouwelijke activisten, politici, journalisten en leraren gestreden voor vrouwenrechten in Afghanistan. Met de nominatie geven we het signaal af dat Europa zich blijft inzetten voor de rechten van meisjes en vrouwen in de wereld en dus ook in Afghanistan.”

Met de Sacharovprijs eert het parlement elk jaar een persoon of groep die zich op een bijzondere manier inzet voor de democratie,de rechtstaat, de bescherming van de rechten van minderheden en de rechten en fundamentele vrijheden van de mens. Vorig jaar ging de prijs naar de democratische oppositie in Wit-Rusland, eerder vielen onder anderen de Congolese arts Denis Mukwege, de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai en de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela in de prijzen.

De sociaaldemocraten vinden dat de internationale gemeenschap in gesprekken met de taliban concrete toezeggingen moet eisen met betrekking tot de veiligheid en het welzijn van vrouwen en meisjes. “Ook pleiten we voor de invoering van een mensenrechtenclausule die moet worden gekoppeld aan elke financiële steun die vanuit de Europese Unie naar derde landen gaat”, aldus Van Brempt.

Leden van het Europees Parlement kunnen tot volgende week donderdag namen voordragen voor de Sacharovprijs. Eind oktober besluiten de fractievoorzitters wie de winnaar is. De uitreiking van de prijs is half december.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie