Terwijl de instroom van vluchtelingen via West-Afrika of de Balkan afneemt, blijft het aantal vluchtelingen dat de Middellandse Zee over probeert te steken toenemen. Sinds het begin van dit jaar zijn er 89.000 vluchtelingen overstoken, rapporteert de Europese kust- en grenswacht Frontex.
De migratiestroom is na de coronapandemie weer op gang gekomen. Zo sterk dat landen kampen met het organiseren van opvang voor alle vluchtelingen. Ook in Nederland gaat dat niet goed. Er zijn te weinig plekken om vluchtelingen op te vangen en gemeenten lijken weinig bereid om daar iets aan te doen.
In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er 15 procent meer vluchtelingen overgestoken dan in dezelfde periode vorig jaar. Van die vluchtelingen komende meeste uit de Ivoorkust, Egypte en Guinea. Volgens Frontex is de drukte op de Middellandse Zee nog niet voorbij. Mensensmokkelaars concurreren op dit moment sterk met elkaar en verlagen de prijzen in landen als Tunesië en Libië, waar veel vluchtelingen doorheen reizen.
Tunesië-deal
De Europese Unie wil de stroom een halt toeroepen door een deal te sluiten met doorreisland Tunesië. Demissionair premier Mark Rutte ging samen met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni op bezoek in Tunesië om de deal te beklinken.
In ruil voor economische en financiële steun moet Tunesië ervoor zorgen dat minder vluchtelingen de oversteek maken naar Europa. Het is een deal die behoorlijk wat kritiek kreeg. In dezelfde periode als dat de EU de deal sloot, stuurde de grenswacht van Tunesië nog een groep Afrikaanse vluchtelingen de woestijn in. Ook is er een toename in racistische retoriek in het land. Een aantal Europarlementariërs ziet daarom niets in de deal.