EU trekt portemonnee voor migratiedeal met Tunesië

Premier Mark Rutte trok samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Meloni naar Tunesië. De EU mikt op een migratiedeal met dat land.

3 min. leestijd
Bron foto: EC Audiovisual Service

De Tunesische economie zit in moeilijk vaarwater. Toch weigerde het land een noodlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) omdat die gepaard zou gaan met pijnlijke besparingen. De Europese Unie zag haar kans schoon en wierp zich op als redder in nood. Zelf kan de EU de hulp van het land immers goed gebruiken bij het afremmen van de asielinstroom. Door de ligging van het land is het een populaire route om de Middellandse Zee over te steken.

Premier Rutte trok samen met Commissievoorzitter von der Leyen en de Italiaanse premier Meloni naar Tunesië om het te hebben over een mogelijke deal. Premier Rutte vertelt na afloop dat hij het “een goede bijeenkomst” vond.

Prijskaartje

Voor zo’n mogelijke deal wil de EU diep in de buidel tasten. Concreet is het bereid om Tunesië 900 miljoen euro aan gunstige leningen te verstrekken. Dat geld moet dienen om de Tunesische economie er weer bovenop te helpen. Daarnaast is de EU bereid om op de korte termijn al 150 miljoen euro te geven.

Daarbij gaat het onder meer over het verder uitbouwen van de handelsrelaties. “De EU is de belangrijkste handelspartner van Tunesië”, vertelt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. “En daarbij willen we nog verder gaan. Er bestaan heel wat mogelijkheden om meer jobs in Tunesië te creëren.”

Verder wil de EU ook op het vlak van energie meer samenwerken. “Dat is een win-win”, stelt von der Leyen. Daarvoor wil ze investeren in de Tunesische infrastructuur die nodig is voor de productie van groene energie, zoals groene waterstof. Die hebben we zelf broodnodig voor de groene transitie. Von der Leyen: “Hier zien we het grootste potentieel voor investeringen.”

Rutte vertelt dat Nederland zo snel mogelijk een economische missie naar Tunesië gaat sturen “om het te hebben over energie, landbouw, waterbeheer en toerisme.” 

Ook komen er meer Erasmusmogelijkheden voor Tunesische studenten die in de EU willen studeren.

Migratie

Maar waar het echt om draaide: een mogelijke migratiedeal. De EU wil Tunesië 100 miljoen euro geven voor reddingsoperaties op zee, grensbewaking en de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. “Ik denk dat we hier uitstekende afspraken over hebben kunnen maken”, vertelt Rutte na afloop. “Dit is belangrijk om het cynische businessmodel van de mensenhandelaars te breken.”

De Tunesische president Kais Saied lijkt voorlopig echter de kat uit te boom te kijken. Hij gaf aan dat hij openstaat voor een dergelijke deal, maar wil voorkomen dat zijn land de grenswacht van andere landen wordt.

In de tussentijd is het aan de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken en Eurocommissaris Olivér Várhelyi (Buurlanden) om een mogelijke deal verder uit te werken. Daarvoor krijgen ze nog tot het einde van juni.

“Gênant”

PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten reageert op Twitter dat hij het “gênant, maar niet verrassend” vindt dat Rutte naar de bijeenkomst ging: “Hij is verblind door de retoriek van het tegenhouden, muren bouwen en opsluiten, die niets gaat oplossen.”

Europarlementariër Malik Azmani (VVD) reageert wel tevreden op de verdiensten van zijn voorman: “Investeren in de externe dimensie van migratiebeleid is een noodzaak om te komen tot een gecontroleerd migratiebeleid! Eindelijk worden in navolging van de afspraken met Turkije, nu ook met een land als Tunesië meters gemaakt.”