Video | Vivianne Heijnen (CDA): De Lelylijn komt op stoom

De kans dat je de vertrekkende trein in de politiek haalt is het grootst, als je hem zelf bestuurt. Met deze gedachte kwam staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen afgelopen maandag aan in Brussel.

2 min. leestijd

(Afbeelding: Brendan van Mil)

In Brussel vergaderde Heijnen met de EU-ministers van transport. Met resultaat, want de Lelylijn, die afgelopen maand al werd opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk (TEN-T), kan op financiële steun rekenen vanuit Europa. Het MIRT-onderzoek kan nu ook van start om zo de haalbaarheid van de Lelylijn te achterhalen. Het Europees Parlement is nu aan zet, maar kan de staatssecretaris op steun rekenen?

De Lelylijn komt dus op stoom. Sinds maandag staat het project letterlijk op de kaart in Europa en het maakt ook in de regio vaart. De Lelylijn, die een betere spoorverbinding tussen de Randstad en het noorden van het land moet bewerkstelligen, kwam deze week een stapje dichterbij. Het Rijk gaat zich samen met de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland bezighouden met een voorbereidend onderzoek.

Om het onderzoek succesvol te laten verlopen, is er een gezamenlijke projectdirecteur aangesteld. De projectdirecteur is niemand minder dan topambtenaar Stijn Lechner. Onder zijn leiding kon de fameuze Noord/Zuidlijn eindelijk aangelegd worden. ”Ik zie mezelf als gezamenlijke kapitein van Rijk en regio om dit plan in goede banen te leiden.” De ambtenaar voegt er wel aan toe dat hij liever zijn kaarten dicht tegen de borst houdt en zal daarom ook met ”open vizier” zoeken naar de betekenis van de spoorlijn.

Elke week maakt Brusselse Nieuwe een video over het Europese nieuws.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie