Video | Jonge automonteurs maken zich klaar voor elektrische motor

De eindstemming is achter de rug. De toekomst is duidelijk: na 2035 mogen er geen verbrandingsmotors meer geproduceerd worden in de Europese Unie.

2 min. leestijd
Electric car Citroen DS Electric car BMW I3

Volgens VVD-Europarlementariër Jan Huitema, rapporteur van dit dossier, is het Europees Parlement te laat: ”Er zijn veel autofabrikanten die zeggen dat ze al veel eerder enkel elektrische auto’s hadden willen produceren”.

En hoe gaat het met de voorbereiding van de scholen, waar de toekomstige automonteurs worden opgeleid? Volgens de scholen komt het goed, maar tegelijk vragen ze zich af of het allemaal niet te snel moet gaan.

ROC Nijmegen bereidt zich, net als andere scholen, voor op de transitie. Joost Martens, docent voertuigtechniek: ”We zullen meer elektrische auto’s moeten kopen, waaraan studenten kunnen klussen, maar wij maken ons vooral zorgen om de ruimte. Elektrische auto’s vragen om andere technieken en apparaten en dat alles neemt meer ruimte in beslag. Daarvoor is budget nodig.”

”Als ROC’s of andere scholen problemen ondervinden bij deze transitie, dan moet, volgens deze Europese wet, de EU waar nodig financiële ondersteuning bieden”, aldus Huitema. Zelf denkt de VVD’er dat het grootste probleem op de arbeidsmarkt ligt. ”Het grootste probleem zal het tekort zijn aan technisch personeel en het omscholen van bestaande monteurs. Daarop moet de Europese Unie zich focussen.”

Elke week maakt Brusselse Nieuwe een video over het Europese nieuws.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie