Timmermans: zet de gasprijs in Nederland vast voor huishoudens

Er komt nu geen Europees gasprijsplafond voor burgers; maar Nederland kan dat zelf wel invoeren, bepleit Eurocommissaris Timmermans vandaag.

2 min. leestijd

Timmermans pleit voor het vastzetten van de prijs voor de eerste 1500 kuub gas die huishoudens verbruiken. De prijs van afgelopen januari kan daarvoor aangehouden worden. Bij Buitenhof schuift hij dat plan van de Partij van de Arbeid (zijn eigen partij) en GroenLinks naar voren.

De Eurocommissaris heeft kritiek op hoe Nederlandse politici omgaan met de situatie: “We kunnen het wel aan, maar het gaat niet vanzelf.” Hij vindt dat de samenleving onvoldoende beseft hoe ernstig de energiecrisis is en roept Nederland op maatregelen te nemen. Er zal deze winter “bij veel mensen paniek uitbreken”, voorziet hij.

Plafond

Zo’n plafond komt er in Europa voorlopig niet, maar Nederland kan het wel zelf invoeren. Spanje en Portugal hebben een soortgelijke maatregel al genomen. Omdat de prijs voor gas in januari ook al relatief hoog was, neemt dat volgens hem niet de ‘prikkel’ weg om te verduurzamen; een tegenargument dat Nederland tot nu toe hanteert. En bovendien, zegt hij: “er komt nooit meer goedkope fossiele energie.”

De Energieministers en hun invallers spraken afgelopen vrijdag over plannen van de Europese Commissie om de energie aan te pakken. Een prijsplafond voor aardgas leidde tot teveel verdeeldheid, “dus dat laten we even zitten,” vertelt Timmermans. De Zuid-Europese landen zouden zo’n plafond graag zien, maar andere landen vrezen dat ze door de maatregel compleet zonder gas komen te zitten. Timmermans blijft het een goed idee vinden, hij hoopt op eensgezindheid.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie