Timmermans: “Bangmakerij over voedselzekerheid is ongegrond”

De voedselzekerheid in gevaar? Volgens Timmermans is er niks aan de hand. Het gaat enkel om een afleidingsmanoeuvre voor zijn klimaatplannen. Geen noodzaak om te hamsteren dus.

2 min. leestijd

Het verspreiden van angst over voedseltekorten door de oorlog in Oekraïne is volgens Timmermans ‘oneerlijke’ en ‘onverantwoordelijke’ bangmakerij. De voedselzekerheid is namelijk niet in gevaar, zei de Eurocommissaris tijdens een vergadering van de milieucommissie van het Europees Parlement. De oorlog wordt volgens Timmermans door tegenstanders van de Boer-tot-Bord strategie gebruikt om zijn klimaatplannen in de weg te zitten.

In een typische Timmermansspeech vol emotie en urgentie sprak hij het Europees Parlement toe. In de laatste zinnen van zijn speech waarschuwde de Eurocommissaris dat er juist in deze tijd geen tegenstrijdigheid moet zijn over de klimaatplannen.

“Het is nogal wat dat sommige mensen doen alsof we in de Europese Unie een risico op voedseltekorten hebben, wat niet het geval is” zei Timmermans. “Onze burgers maken zich al over veel dingen zorgen in deze tijd. Die onzekerheid moet niet gevoed worden met valse vooruitzichten over dat er geen eten meer op tafel komt.”

Logistiek en financieel probleem

Timmermans erkent dat de oorlog in Oekraïne ernstige problemen heeft veroorzaakt op de tarwe-, en maïsmarkten, maar zei dat dit een “logistiek en financieel probleem is, niet een probleem met de beschikbaarheid van voedsel”.

Politieke ruimte

Al eerder werden plannen voor duurzamere gewasbescherming bij het bestrijden van schimmels, insecten en onkruiden in de landbouw uitgesteld, omdat er even geen “politieke ruimte” is vanwege de oorlog in Oekraïne. Timmermans begrijpt dat de oorlog in Oekraïne het debat domineert, maar voegde hij toe: “Dat betekent niet dat de klimaatcrisis er niet is. Die bedreigt ons meer dan ooit.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie