Groen pesticideplan op de lange baan

2 min. leestijd
Aerial view drone of harvest field with tractor mows dry grass. Autumn yellow field with a haystack after harvest top view. Harvesting in the fields. Stock up on hay for the winter. Top view

Deze week zou de Europese Commissie een plan presenteren voor duurzame gewasbescherming. Dat is uitgesteld, er is even geen ‘politieke ruimte’ vanwege de oorlog in Oekraïne, aldus Eurocommissaris Stella Kyriakides. Nu er oplossingen worden gezocht voor de verstoorde voedselketen, ontstaat er ook discussie over de duurzaamheidsregels die de EU stelt voor landbouw.

Discussie over duurzaamheidsregels landbouw

De voedselzekerheid in de Europese Unie is niet in gevaar, liet de Europese Commissie gister weten. De klappen van de verstoorde voedselproductie in Oekraïne vallen vooral in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Met de klimaatplannen van Eurocommissaris Timmermans, als de Green Deal en het van Boer tot Bord-plan, worden van klimaateisen gesteld aan agrariërs. Daar moeten we ook vooral aan vasthouden, zei de Nederlandse Landbouwminister Staghouwer deze week in Brussel. Maar, niet al zijn collega’s zijn het daarmee eens: vooral Frankrijk vindt dat de regels nu even ‘pas op de plaats’ moeten maken.

Actieplan voedselzekerheid

Woensdag presenteerde de Europese Commissie een actieplan voor het bewaken van de voedselvoorziening in Europa. Nu de voedselketen zo is verstoord, is het júíst belangrijk om te zorgen dat we vasthouden aan de duurzaamheidsregels voor landbouw, vindt de Europese Commissie. Toch worden de plannen voor een duurzame inzet van gewasbescherming en voor strenger omgaan met vervuilende bestrijdingsmiddelen nu uitgesteld.

Wel begrijpelijk, vindt Europarlementariër Jan Huitema (VVD), gezien de crisissituatie. Maar, benadrukt hij, er moet wel toe worden gewerkt naar groene gewasbescherming. Dat kan ook gewoon, er zijn alternatieven voor het vervuilende materiaal, zegt hij. De Europese fractie van het CDA vindt dat nieuwe duurzaamheidsregels voor landbouw nu even op pauze moeten worden gezet. Tot ontzetting van Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA):

Internationale oproep aan Eurocommissarissen

Een groep van 33 maatschappelijke-, en milieu-organisaties deed deze week een oproep aan Eurocommissarissen: zet de nieuwe regels voor bestrijdingsmiddelen door. De protesterende organisaties zijn zowel Europese groepen, als nationale clubs uit Polen, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Litouwen, Spanje en Nederland. Ze vragen de Europese Commissie om ‘visie en morele overtuiging’.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie