Terugblik: Dit waren de best-gelezen artikelen van december 2022

Gelukkig Nieuwjaar! Nog één keer blikken we terug: Welke artikelen werden het beste gelezen vorig jaar? Dit is het overzicht van de beste artikelen van december 2022.

2 min. leestijd

1.) Akkoord in Brussel: Tanken en de verwarming aan gaan geld kosten vanaf 2027

Eurocommissaris Frans Timmermans en een aantal Nederlandse Europarlementariërs waren maar druk met het sluiten van dit akkoord: De uitstoot van broeikasgassen bij autorijden en door het verwarmen van huizen en gebouwen gaat geld kosten, vanaf 2027. Dat betalen burgers niet direct, maar gaat worden doorberekend door tankstations en energiebedrijven: die moeten namelijk gaan betalen voor emissierechten. Er bestaat al een versie van het Europees emissiehandelssysteem, dat wordt nu breder en strenger: uitstootvergunningen worden moeilijker te verkrijgen. Ook komt er een fonds om iedereen mee te krijgen in de energietransitie. Dit artikel van Hanna Hosman werd het vaakst gelezen in december 2022.

2.) Column Post uit Brussel: Tijd voor een goed analoog gesprek

De regering regeert, de Kamer controleert. Dus wat als onze volksvertegenwoordigers de regering opdragen tegen te stemmen en de regering dat negeert? Door deze week tegen de Schengentoetreding van Bulgarije te stemmen in de Europese Raad, voerde de premier een Kamermotie uit. Staatssecretaris van Huffelen negeerde de wens van de Tweede Kamer, door zonder morren in te stemmen met een besluit in de Europese Telecomraad. Dat mag – maar toon en timing doen pijn, schreef columnist Mendeltje van Keulen in deze vaak gelezen column.

3.) Na prijzige verbouwing kijken bezoekers zo binnen in het Europees Parlement

Het ontwerp is publiek gemaakt: het Europees Parlement krijgt een transparante daktuin, een nieuwe plenaire zaal en een groot bezoekerscentrum. Het plan van de winnende ontwerpers is geheel in de geest van de Europese samenwerking. Het uitverkoren ontwerp is ingezonden door vijf architectenbureaus, die samen één collectief hebben gevormd. De ontwerpers uit Italië, Spanje, Frankrijk, Denemarken en Nederland hebben een gelegenheidsunie gevormd voor het project, valt te lezen in dit artikel van Hanna Hosman.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie