Staatssecretaris Van der Burg wil geen verplichte EU-solidariteit bij asielopvang

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg vindt niet dat solidariteit altijd moet betekenen dat EU-landen extra asielzoekers opvangen.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“Solidariteit wordt vaak eenzijdig vertaald naar het overnemen van mensen”, constateert Van der Burg. Maar, stelt hij, solidariteit kan ook betekenen dat Nederland asielzoekers trainingen geeft, of meebetaalt aan de opvang van asielzoekers elders in de EU.

Van der Burg is in Brussel om met de andere EU-lidstaten te praten over wat een opleving van de EU-asielcrisis lijkt te worden. De voornaamste aanleiding voor de vergadering, is een ruzie tussen Frankrijk en Duitsland over het opvangen van migranten die de Middellandse zee oversteken om de EU binnen te komen. Maar er is meer aan de hand: in heel de EU lijkt het aantal asielzoekers dat de lidstaten probeert binnen te komen, razendsnel toe te nemen.

Buitengrenzen

Van der Burg laat weten dat hij vandaag in Brussel “samen met een aantal andere landen een duidelijk statement” wil maken: “Er moet wat gebeuren aan de buitengrenzen.” Om te voorkomen dat asielzoekers via illegale wegen de EU binnenkomen, stelt de staatssecretaris voor om asielzoekers zo veel mogelijk aan de buitengrenzen te registreren en vanaf daar de asielprocedure te starten.

Wat verwacht Van der Burg van de gesprekken met zijn Europese collega’s? “Enerzijds wil je niet dat de huidige strenge regelgeving voor asielzoekers om de EU binnen te komen ervoor zorgt dat mensen dan maar de illegale en gevaarlijke route over de Middellandse zee gaan nemen. Anderzijds wil je ook niet dat de mensen die wel die oversteek wagen, verdrinken omdat er geen hulp wordt geboden. Er moet wat gebeuren, maar we moeten dat met elkaar wel in de juiste balans zien.” Om tot die balans te komen, gaat de vergadering grotendeels over een nieuw voorstel van de Europese Commissie, een voorstel dat de migratieproblematiek in de EU moet aanpakken.

De staatssecretaris zal ook met EU-collega’s bekijken of er meer afspraken kunnen gemaakt worden met niet-EU-landen om ter plekke asielzoekers op te vangen. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zou dit soort afspraken al hebben gemaakt of bezig zijn die te maken. Vorig jaar maakte hij bijvoorbeeld afspraken met Marokko. Maar gisteren weigerde Hoekstra evenwel om enige details van die Marokko-deal uit 2021 met de Tweede Kamer te delen.

Niet alleen asielzoekers

Alhoewel de EU dus opnieuw worstelt met de asielcrisis, moeten we ook oog hebben voor andere vormen van migratie. De partijleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers wil dat er ook wordt gesproken over arbeidsmigranten bijvoorbeeld. Dat meldt de NOS. “Arbeidsmigranten zijn mensen die vaak onderbetaald en heel slecht gehuisvest worden”, zei Segers. Volgens hem is dat niet sociaal en heeft het een slechte invloed op de situatie in Nederland. Segers vindt dat premier Rutte “als premier met een lange staat van dienst, en met groot gezag” hierover op Europees niveau de discussie moet gaan voeren.

Staatssecretaris Van der Burg is blij met de oproep van Segers. Volgens hem laat de oproep zien dat de druk om iets te doen aan migratieproblematiek steeds verder oploopt. Maar Van der Burg heeft zo zijn eigen visie op de discussie rondom arbeidsmigranten in Nederland. Volgens hem moeten we kijken naar “wat we in Nederland nodig hebben”. Kortom, hij ziet het binnenlaten van arbeidsmigranten in Nederland als een vraag-en-aanbodkwestie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie