Deze week gaat politiek Nederland op reis: Van premier Schoof, die op charmeoffensief is in Brussel, tot de Kamerleden van de commissie Buitenlandse Zaken op werkbezoek in Armenië en Georgië en minister Beljaarts van Economische Zaken in Hongarije. Iedereen is er even tussenuit. Maar ondanks de zonnige weersverwachting voor vrijwel heel Europa, liggen er zware onderwerpen op tafel.
Topoverleg
Laten we beginnen met onze nieuwe premier Dick Schoof. Die is vandaag Brussel voor een kennismaking met de top van de Europese Unie. Als nieuwe regeringsleider wil hij blijven zorgen voor verbinding binnen de EU, maar het Nederlandse belang staat voorop, zo zei hij tijdens het debat over de regeringsverklaring. Schoof zal spreken met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, president van de Europese Raad Charles Michel en voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola.
Het nieuwe kabinet wil onder andere soepelere regels voor Nederlandse veehouders en een opt-out op Europese asiel- en migratieregels. Schoof benadrukt dat Nederland zich ondanks deze wensen “constructief” zal opstellen. Hij heeft ook plannen om met zijn collega’s te spreken tijdens de NAVO-top in Washington, die morgen begint.
Werkbezoek
Daarnaast zijn Kamerleden van de Commissie Buitenlandse Zaken vandaag tot en met vrijdag op werkbezoek in Armenië en Georgië. Ze zullen zich richten op het versterken van de betrekkingen met beide landen, die steeds meer naar het Westen kijken, ondanks hun historische banden met Rusland. Nederland ziet een goede relatie met Armenië en Georgië als belangrijk en strategisch.
Georgië, sinds 2023 kandidaat-lid van de EU, heeft onlangs een controversiële wet aangenomen tegen buitenlandse inmenging. Dit leidde tot grootschalige protesten. Armenië kreeg afgelopen jaar een lening van 270 miljoen euro van de Europese Commissie. Het land heeft te maken met een onstabiele situatie rond de enclave Nagorno-Karabach. Veel etnische Armenen zijn na verovering door Azerbeidzjan naar Armenië zijn gevlucht.
Beljaarts naar Hongarije
Als laatste is minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV) vandaag in Budapest. Hij bespreekt hier samen met zijn collega’s hoe de Europese industrie haar concurrentievermogen kan verbeteren. Volgens de Hongaren, die nu het voorzitterschap in handen hebben, is er veel te bespreken met oog op het Letta-rapport, waarin een strategische agenda voor Europa is uitgedacht.
Nederland zal zich inzetten voor een sterke en eerlijke interne markt, schreef oud-minister Adriaansens. Zo is er betere regelgeving nodig, maar moeten de administratieve lasten ook drastisch verminderd worden.
Ook wil Nederland kijken naar een “verdieping van de kapitaalmarktunie”. Dit is iets wat Letta ook aangeeft in zijn rapport. Dit moet ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om aandelen uit een ander EU-land te kopen. Daardoor wordt het gemakkelijker voor Europese bedrijven om kapitaal op te halen buiten de financiële sector om.