Speelschema | Red de auto-industrie, Beljaarts (PVV) in Brussel, Ter Laak (CDA) onderhandelt over Syrië

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
Bron: Europees Parlement Mohammed Chahim (GroenLinks/PvdA) in actie.

Het Europees Parlement vergadert nog steeds in het Franse Straatsburg. Europarlementariër Mohammed Chahim (foto) heeft kritiek op het voorstel voor de Europese auto-industrie en Europarlementariër Ingeborg ter Laak (CDA) onderhandelde over de Syrië-resolutie. Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV) ontmoet vandaag zijn EU-collega’s in Brussel.

Red de Europese auto-industrie

Chinese automerken domineren de Europese markt met betaalbare elektrische voertuigen van verrassend goede kwaliteit. Volgens de Europese auto-industrie zijn niet de Chinese innovatieve technieken het probleem, wel de Europese CO2-doelstellingen. Op 5 maart stelde de Europese Commissie voor de autobouwers de nodige ‘ademruimte’ te geven om de CO2-doelstelingen te halen.

Vandaag gaan Europarlementariërs over dit voorstel in debat. Europarlementariër Mohammed Chahim (GroenLinks/PvdA), die namens de Europese sociaaldemocraten (S&D) het woord voert over de Europese auto-industrie, is kritisch. Volgens hem zijn niet de CO2-doelstellingen het probleem, maar juist wél het gebrek aan innovatie. “Als de Europese auto-industrie niet met een antwoord komt op de Chinese elektrische wagens, dan is deze ‘ademruimte’ slechts uitstel van executie en dreigen we ontzettend veel banen te verliezen.” Chahim pleit voor minder uitstel en meer innovatie.

Beljaarts in Brussel

Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV) is vandaag in Brussel. Hij vergadert met andere EU-ministers van Economische Zaken. Op de agenda? Strategieën om de Europese industrie concurrerender te maken met initiatieven zoals het EU-concurrentiekompas en de Clean Industrial Deal.

Verder staan een actieplan voor de gezamenlijke markt, een EU-toolbox voor duurzame e-commerce, vereenvoudigingspakketten voor bedrijven (de zogeheten ‘omnibus-wetgeving’) en de CO2-grensbelasting (CBAM) op de planning.

Syrië

Vandaag stemt het Europees Parlement over een Syrië-resolutie. De burgeroorlog in Syrië begon in 2011 en duurde 14 jaar. Bijna 1 miljoen Syriërs zijn om het leven gekomen, ongeveer 7 miljoen zijn hun vaderland ontvlucht. De resolutie roept op tot EU-steun voor een “rechtvaardige transitie en wederopbouw van Syrië”.

De resolutie dringt er bij de Syrische interim-regering op aan een onafhankelijke commissie op te richten die onderzoekt wie verantwoordelijk is voor mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog om zo het vertrouwen weer op te bouwen tussen verschillende gewapende groepen. Ook roept de resolutie de EU op bepaalde sancties op te heffen, bijvoorbeeld sancties die handel en humanitaire hulp belemmeren, maar tegelijk pleiten de schrijvers van de tekst voor het behoud van sancties tegen personen gelieerd aan de Assad-familie.

De Nederlandse Europarlementariër Ingeborg ter Laak (CDA) onderhandelde deze week over deze Syrië-resolutie. Ter Laak is Syrië-woordvoerder namens de conservatieve christendemocratische fractie EVP.