Speelschema: migratieoverleg en Heijnen & de Lelylijn

Vandaag op het Europese toneel: Hoekstra spreekt in Brussel als Buitenlandse Zakenminister over migratie. En staatssecretaris Heijnen opent een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de Lelylijn.

2 min. leestijd
Hoekstra

CDA’er in het weekend, minister op maandag

Buitenlandse Zakenminister Wopke Hoekstra spreekt vandaag zijn Europese collega’s in Brussel. Op de agenda staat onder andere de voorbereiding van de Europese top aankomende donderdag, waar migratie centraal zal staan. Hoekstra hield afgelopen weekend een pleidooi voor het sluiten van de Europese buitengrenzen, liefst met een hek eromheen. Maar, gaf hij gister bij Buitenhof aan: dat deed hij natuurlijk als CDA-partijleider, niet als minister van Buitenlandse Zaken. Zijn kabinetscollega’s hoeven zich dus geen zorgen te maken dat hij hetzelfde pleidooi houdt in Brussel vandaag, al is Nederland wel voor een strenge houding in het migratievraagstuk en het bewaken van de Europese buitengrenzen.

Heijnen en de Lelylijn

Vandaag is er weer een nieuw hoofdstuk in het doorlopende verhaal van de Lelylijn. Tegen het einde van het afgelopen jaar bleek de nieuw aan te leggen Lelylijn tóch kans te maken op Europese subsidie, iets waar het project niet zonder kan. De treinverbinding tussen Groningen en Lelystad is nog niet in kannen en kruiken, weet staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Aan Europese subsidie zijn een paar technische eisen verbonden die nog wel eens problematisch zouden kunnen worden. Heijnen is vandaag in Emmeloord voor de start van een participatieproject voor de nieuwe treinverbinding. Burgers worden de komende twee maanden gevraagd online mee te denken over de nieuwe lijn. De ideeënbus wordt vandaag feestelijk geopend in Flevoland.

Meer weten? Luister de podcastaflevering van Provincies: Bestemming Brussel over de Lelylijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie