Podcast | ‘Lelylijn kan impuls geven aan regio’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Lelylijn, een spoor van Lelystad tot Groningen, doortrekken naar Duitsland zou mooi zijn. En het zou een impuls geven aan het gebied, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt in aflevering drie van de podcast Provincies: Bestemming Brussel. “Wij wonen in een gebied waar economische impulsen goed en belangrijk zijn.” Omdat het aan de grens ligt, kan de toeristische sector in haar gemeente profiteren van een gemakkelijke treinverbinding.

Er was eens

Voor 2015 was er nog een brug die Noord-Nederland met Duitsland verbond. Dat veranderde toen er een vrachtschip tegenaan voer. De brug is sinds die tijd nog niet gerepareerd. Een mooi symbool, vindt journalist Onno Falkena van Omrop Fryslân. Duitsland is volgens hem namelijk niet bezig met een snelle internationale verbinding met Nederland. “Op dit moment ziet Duitsland de spoorverbinding meer als regionaal verkeer”, aldus Falkena. De grens overgaan kan bijvoorbeeld gewoon bij Hengelo of Arnhem.

Europees geld

In Brussel werd de Lelylijn onlangs toegevoegd aan het Europese transportnetwerk (TEN-T). Dat is een netwerk van internationale treinen door Europa. De toevoeging aan de lijst kan betekenen dat de Lelylijn recht heeft op Europese subsidies. Burgemeester Sikkema zoekt die Europese hulp ook. Het is tenslotte een grensoverschrijdende verbinding die niet alleen tot Duitsland loopt, maar zelfs Scandinavië beter bereikbaar kan maken.

Falkena is voorzichtig. “Europa heeft nooit meer geld uitgegeven aan spoorverbindingen dan 1 miljard euro.” Met een toezegging van het Rijk van 3 miljard, maar een kostenplaatje van 6 tot 9 miljard, is dat Europese geld bij lange na niet genoeg.

Beluister de volledige podcastaflevering: