Het wordt weer druk vandaag in Brussel. Zo’n twee weken nadat een Tunesische immigrant twee Zweden doodschoot in het centrum van de stad maakt de politie zich op voor de Europese top. Hekwerken worden klaargezet en de politie is weer in groten getale aanwezig in de Europese wijk.
Europese staatshoofden en regeringsleiders komen vandaag bij elkaar om het over belangrijke zaken te hebben. Op de agenda staan de oorlog in Oekraïne, het budget van de EU, competitie, migratie, maar vooral de gewelddadigheden tussen Hamas en Israël. Ook de ECB zit rond de tafel en in het Europees Parlement wordt stevig gedebatteerd.
Humanitaire pauzes
EU-ministers van Buitenlandse Zaken konden het onlangs niet eens worden over een Europees antwoord. Roept de EU op tot een volledig staakt-het-vuren of kiezen regeringsleiders voor een minder strenge oproep? Dat laatste lijkt het geval te worden.
In Europa wordt op verschillende manieren gereageerd op het geweld rond de Gazastrook. Zo zegt Duitsland onvoorwaardelijk achter Israël te staan. Demissionair premier Rutte zegt op zijn beurt ook Israël te steunen, maar wel in de gaten te houden hoe Israël omgaat met de 2 miljoen onschuldige mensen die in de Gazastrook wonen.
De verwachting is dat de leiders vandaag met een Europees standpunt komen over de situatie. Let op: ze hebben natuurlijk niets te zeggen over wat Israël doet. Ze kunnen alleen bij de Israëlische regering aandringen op een bepaalde aanpak.
Brusselse Nieuwe houdt de besprekingen live bij. Volg vooral onze liveblog vandaag.
Renteverhoging of niet?
En dan het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Die komen vandaag weer bij elkaar. Na een recordjaar aan renteverhogingen kwam daar vorige maand een einde aan. Iedereen gaat ervan uit dat de ECB ook vandaag de rente niet verder verhoogt. Zeker omdat het rommelt op de staatsobligatiemarkten en de ECB de regeringen niet verder onder druk wil zetten met nog hogere rente.
Verwachting is dat de focus van de ECB zal liggen op het overschot aan liquide middelen dat commerciële banken bij centrale banken hebben geparkeerd. Door de hoge rente kost dat centrale banken bakken met geld.
Spionagesoftware
Ook in het Europees Parlement gaat het werk door. Vier maanden geleden presenteerde het Europees Parlement een rapport van Europarlementariër Sophie in ‘t Veld over het gebruik van spionagesoftware in de EU. Tot nu toe is er nog geen reactie van de Europese Commissie of de lidstaten (de Raad) gekomen. Het Europees Parlement debatteert er vandaag over.
Jeroen Lenaers (CDA) was de voorzitter van de zogeheten Pegasuscommissie (PEGA) die het onderzoek uitvoerde en hij is verre van blij. “De Commissie moet dringend maatregelen voorstellen om het gebruik van spionagesoftware te reguleren en de democratische processen en de integriteit van de besluitvorming in de EU te beschermen, en de lidstaten moeten alle gevallen van vermeend misbruik van spionagesoftware onderzoeken en aanpakken. Het is tijd voor actie, liever vandaag dan morgen.”
Frontex
Ook de Europese grens- en kustwacht Frontex staat weer op de agenda in het Europees Parlement. Onder leiding van Tineke Strik (GroenLinks) werd twee jaar geleden een onderzoek uitgevoerd naar de misstanden van de organisatie. Frontex zou betrokken geweest zijn bij zogeheten pushbacks. Daarbij worden vluchtelingen teruggeduwd naar het land waar ze vandaan kwamen.
Europarlementariërs stemmen vandaag over een resolutie die voortkomt uit dat onderzoek. De resolutie erkent de stappen die Frontex heeft genomen onder de nieuwe directeur, maar is nog steeds erg kritisch over de Frontex’ omgang met mensenrechtenschendingen. Zo beveelt de resolutie Frontex aan om operaties in Griekenland terug te schroeven als gevolg van de serieuze aantijgingen van aanhoudende pushbacks en geweld tegen migranten.