Minister Bruins Slot roept Israël “heel nadrukkelijk op terughoudend te zijn met geweld”

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zitten vandaag samen in Luxemburg.

2 min. leestijd

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en haar Europese collega’s zullen vandaag hun handen vol hebben. Op de agenda staat de oorlog in Oekraïne en het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, maar eerst en vooral “de situatie in Israël en in de regio”.

Humanitaire pauzes

Voor aanvang van de bijeenkomst vertelt de minister dat ze in de gesprekken met haar collega’s aandacht zal vragen voor de positie van de door Hamas gegijzelde burgers. Daarbij zal ze aandringen op vrijlating. Onder meer de Nederlandse Ofir Engel (18) wordt vastgehouden. De minister vertelt dat Nederland echter geen informatie heeft over waar en in welke omstandigheden de jongen vastzit.

Verder wil Nederland dat er humanitaire pauzes tijdens het conflict komen: “Dan is er veel meer gelegenheid om humanitaire hulp het gebied in te krijgen. Het is echt noodzakelijk dat er meer water, meer voedsel en meer medicijnen komen. Dat moet gebeuren op grotere schaal dan nu het geval is.” Ook roept de minister Israël “heel nadrukkelijk op om terughoudend te zijn in het gebruik van geweld.”

Revolutionaire Garde

Door de steun die Hamas van Iran geniet, staat de discussie over het plaatsen van de Iraanse Revolutionaire Garde (het militaire elitekorps van Iran) op de EU-terrorismelijst weer op scherp. Daar is al animo voor in Brussel sinds het begin van dit jaar. Maar volgens de Europese Commissie ligt het juridisch erg moeilijk zonder een uitspraak van een rechter.

Toch blijft het kabinet pleitbezorger. Minister Bruins Slot vertelt dat ze er anderhalve week geleden tijdens een Europees overleg nog nadrukkelijk op aandrong bij de ministers van Buitenlandse Zaken. “Deze periode ga ik ook met een aantal andere landen kijken wie ik zover kan krijgen om hier mee druk op uit te oefenen. Want dit is iets wat echt moet gebeuren.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie