Speelschema: Energie, begroting en keuring van de rechtsstaat

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

De val van het kabinet werd van het weekend breed uitgemeten in de Europese pers. De betekenis voor een aantal Europese dossiers, van financiën tot defensie en op migratie was te lezen in Brussels Peil. Vandaag komt de Tweede Kamer terug van reces om te debatteren over deze kwestie, vanaf 10.15u te volgen via deze link.

Elders in Europa: De Europarlementariërs vergaderen deze week in Straatsburg. Daar gaan ze vandaag al in debat over nieuwe regels om het energieverbruik in de Europese Unie in 2030 te verminderen door maatregelen voor gebouwen, bedrijven en datacenters. De plannen maken deel uit van het klimaatpakket van Eurocommissaris Timmermans.

Voorzitter Spanje deelt haar prioriteiten

De ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bijeen in Brussel. De Spanjaarden zullen hun prioriteiten en plannen op tafel leggen voor hun voorzitterschap het komende half jaar. Daarnaast staat de meerjarenbegroting van de Europese Unie en de jaarlijkse keuring van de rechtsstaat op de agenda. Namens Nederland was Wopke Hoekstra doorgaans aanwezig, maar of de demissionair minister van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel is, is nog onbekend.

Milieuministers in Spanje

Dat geldt ook voor demissionair Klimaatminister Jetten. Gaat hij naar het Spaanse Valladolid voor een informele vergadering met zijn Europese collega’s? Onderwerp van gesprek zijn de biodiversiteit, bodembeheer en luchtkwaliteit. Ook de energiemarkt staat op de agenda. De ministers bespreken de uitdagingen van een interne energiemarkt, waarin bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over de opslag van elektriciteit.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie