In de Europese kranten dit weekend veel aandacht voor de val van het kabinet. Het Franse Le Monde heeft een uitgebreide analyse van de asieldiscussie, waar het kabinet op viel. Ze noemen Rutte, premier Teflon, omdat hij bekend staat om schandalen te overleven, zonder dat het aan hem blijft plakken. In het Duitse Der Speigel en het Deense Berlingske houden ze het bij een opsomming van de feiten. De BBC zoomt naast de asieldiscussie en de kabinetsval ook in op de toekomst van Rutte. “Hij heeft zegt de energie te hebben voor een vijfde termijn, maar een definitief besluit neemt hij pas later.” Ook staan de Britten stil bij de BBB, de grote winnaar van de provinciale statenverkiezingen. Er is te lezen dat die partij “niet met Rutte wil regeren”.
In de Gazet van Antwerpen wordt ook stilgestaan bij de gevolgen van de kabinetsval voor het politieke landschap. De Belgen merken op dat “links” het moeilijk heeft in de peilingen, net als D66. Over het CDA schrijven ze zelfs dat “een ondergang” dreigt bij de komende verkiezingen in november. Verder legt de krant de schuld van de kabinetsval volledig bij Rutte. “De premier trok zelf de stekker eruit”. Het Duitse Bild, verklaart de opstelling van Rutte vanuit politiek strategische redenen. In de peilingen staat de VVD er goed voor. Tot slot aandacht voor een analyse van Vox, die de kabinetsval ziet in het licht van de verharde Europese discussie rondom migratie.
Rutte in Servië
Je zou het bijna vergeten, maar Mark Rutte was deze week ook in Servië. Samen met zijn Luxemburgse ambtsgenoot sprak hij met de Servische president Vučić. Bij het Servische PTC zijn beelden te zien en is een overzicht te lezen van het bezoek. Rutte liet vooral weten dat het belangrijk is om samen op te trekken en de opgelopen spanningen tussen Kosovo en Servië te kalmeren.
Roofkunst
In The Guardian, is aandacht voor de teruggave van roofkunst. Nederland heeft deze week besloten om 478 kunstwerken terug te geven aan Indonesië en Sri Lanka. De kunstobjecten zijn in de koloniale tijd op een onrechtmatige manier verkregen. Staatssecretaris Uslu sprak van een “historisch moment”. De voorwerpen bevonden zich in de collecties van het Rijksmuseum en het museum van Wereldculturen. Naast het teruggeven van kunst, wordt er ook een traject gestart om meer samen te werken met Indonesië en Sri Lanka. De teruggave is tot stand gekomen na onderzoek van experts uit de drie landen.