Speelschema: Brusselse Nieuwe-debat en Airbnb-wet

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Brusselse Nieuwe organiseert vandaag een verkiezingsdebat. Waarschijnlijk vindt de laatste triloog over de Airbnb-wet plaats en buigen ministers zich over de Europese verkiezingen.

Debat

Er is een opvallende afwezige in de verkiezingsdebatten: Europa. Daar brengt Brusselse Nieuwe graag verandering in.

We organiseren vandaag een debat in het Holland House over de Europese dimensie bij de Tweede Kamerverkiezingen. Anja Haga (CU), Derk Jan Eppink (BBB), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Michiel Hoogeveen (JA21) zijn erbij. Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom voor een borrel. Het debat zelf begint om 20.00 uur.

Airbnb-wet

Waarschijnlijk vinden de laatste onderhandelingen over de Airbnb-wet tussen de lidstaten en het Europees Parlement vandaag plaats. De Europese Commissie kwam vorig jaar november met een voorstel om verhuurders via online platforms te dwingen informatie met de nationale autoriteiten te delen. Platforms zelf zouden verantwoordelijk worden gesteld om onverwachte controles uit te voeren. Die controles moeten nagaan of de gedeelde informatie van de verhuurders ook klopt.

Europese verkiezingen

De ministers voor Europese Zaken – in Nederland valt dit binnen de portefeuille van minister Hanke Bruins Slot – zitten vandaag samen in Brussel. In een openbare zitting zullen de ministers debatteren over het voorstel van het Europees Parlement tot herziening van de EU-regels voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarbij gaat het onder meer over de transnationale kieslijsten en het spitzenkandidaten-systeem. De lidstaten voelen hier echter maar weinig voor.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie