Speelschema: Bont, justitie en Servië

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Europarlementariërs gaan vandaag in debat over bont en stemmen over een resolutie in verband met Servië. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) vergadert in Luxemburg met zijn Europese collega’s. 

Bont

Het fokken van pelsdieren, zoals nertsen, voor hun vacht is sinds 2021 verboden in Nederland. Maar de verkoop van bont is voorlopig nog gewoon toegestaan. Andere lidstaten, onder andere Polen, Denemarken en Finland, kennen zelfs nog geen fokverbod.

De burgerpetitie Fur Free Europe wil dat de EU handel in bont per direct verbiedt. Al 1,6 miljoen mensen, waarvan 42.000 Nederlanders, hebben hun handtekening gezet. Dit is best speciaal: pas bij meer dan één miljoen handtekeningen vanuit minstens zeven verschillende lidstaten bekijkt de Europese Commissie het voorstel. Europarlementariërs gaan vandaag in debat over het voorstel. 

Justitie

Staatssecretaris Eric van der Burg vergadert in Luxemburg met zijn Europese collega’s. Op de agenda staat onder meer een update over voortgang bij de onderhandelingen met het Europees Parlement over het migratiepact.

Begin deze maand hadden de lidstaten eindelijk een onderling akkoord over het crisisonderdeel van het nieuwe migratiepact. Hiermee mogen lidstaten, als ze een te groot aantal migranten te verwerken krijgen en er een crisis ontstaat, deze migranten tot 40 weken opsluiten in afwachting van de afloop van hun asielaanvraag. Ook op andere vlakken mag er dan van de migratieregels worden afgeweken.

Servië

Vandaag stemt het Europees Parlement over een resolutie in verband met Servië. Hierin roepen ze de EU op een andere koers te varen met betrekking tot Servië, en sancties in te stellen vanwege hun dreigingen in Noord-Kosovo.

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA): “De kritiek vanuit het Europees Parlement was duidelijk: het beleid van de EU om tot normalisatie te komen is totaal uit balans. De Europese Commissie heeft tot nu toe niks met de kritiek gedaan.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie