De handel in bont is nog altijd big business. Het fokken van pelsdieren, zoals nertsen, voor hun vacht is sinds 2021 verboden in Nederland. Dit verbod stond al op de planning, maar ging drie jaar eerder in vanwege meerdere grootschalige corona-uitbraken op nertsenfokkerijen. Goed nieuws, aldus velen: een meerderheid van de Nederlanders is al jaren voor een totaalverbod.
Maar: in Nederland is de verkoop van bont voorlopig nog gewoon toegestaan. Andere lidstaten, onder andere Polen, Denemarken en Finland, kennen zelfs nog geen fokverbod. Daar moet een einde aan komen, aldus Fur Free Europe: “Dieren in bontfokkerijen leven opgesloten in kleine kale kooien en lijden er vreselijk. Het fokken van deze dieren is in strijd met de meest fundamentele basisbegrip van dierenwelzijn”, stellen zij op hun website. En dus kwamen zij met een burgerinitiatief.
Te bont gemaakt
Veel Europeanen zijn het daarmee eens, blijkt nu. Al 1,6 miljoen mensen, waarvan 42.000 Nederlanders, hebben hun handtekening onder het initiatief gezet. Dit is best speciaal: pas bij meer dan één miljoen handtekeningen vanuit minstens zeven verschillende lidstaten bekijkt de Europese Commissie het voorstel. Sinds 2012 gebeurde dat slechts acht keer eerder.
Fur Free Europe noemt het aantal handtekeningen dan ook een “historische mijlpaal”. De organisatie zal worden uitgenodigd om hun initiatief en eisen te bespreken, mogelijk nog voor het zomerreces. De Europese Commissie is dus nu aan zet, die moet binnen een half jaar laten weten of zij met nieuwe regelgeving komt.
Doodsteek voor de bontindustrie
“De kans op een verbod is nu zeker toegenomen, al is nog niks zeker”, aldus Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD). Afgelopen december stelde de partij al vragen aan de Europese Commissie over de Deense nertsenfokkerijen, die ondanks het gevaar voor corona weer bevolkt werden met nieuwe nertsen.
“Toen liet de Europese Commissie alleen weten dat er mogelijk nieuwe normen voor dierenwelzijn overwogen worden. Een soort greenwashing van de industrie”, zegt Hazekamp. “Wij strijden voor een totaalverbod, niet alleen voor het dierenwelzijn, maar ook voor de volksgezondheid.”
Eind dit jaar komt Brussel met nieuwe wetgeving voor dierenwelzijn, op verschillende punten. “Het wordt dus moeilijker voor de Europese Commissie om zonder gezichtsverlies te zeggen dat zij hier niets mee gaan doen. Er zijn te veel mensen tegen de bondindustrie en ook de andere argumenten wegen zwaar”, stelt Hazekamp. “Al lobbyt de bondindustrie natuurlijk ook in Brussel”. Het uiteindelijke resultaat blijft dus nog even spannend.