De stemmingen in het Europees Parlement volgen elkaar in hoog tempo op. In Den Haag zijn ze beducht voor kernwapens en de EU-ministers van Gezondheid sluiten de informele bijeenkomst af met een speciale alliantie.
Kernwapens in Den Haag
In Den Haag worden ze zenuwachtig van al het spierballengerol van grote landen. De Kamerleden gaan met elkaar in gesprek over alle spanningen in Europa. En dit keer vooral over de spanningen rondom kernwapens. Raymond de Roon (PVV) heeft in ieder geval aangekondigd dat hij hier zijn mening over wil geven .
Stemmingen in Straatsburg
Vandaag stemt het Parlement over schonere lucht, want de lucht in Europa is adembenemend slecht. Ook in Nederland zorgt het voor ongeveer 11.000 doden per jaar. Met strengere Europese normen hoopt Brussel het aantal vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling met meer dan de helft terug te dringen. Het uiteindelijke doel van de wet is geen luchtverontreiniging meer die voor gezondheids- of milieuschade zorgt in 2050.
Na veel gezucht en gesteun is de wet over ketenverantwoordelijkheid van Lara Wolters (PvdA) eindelijk klaar voor de allerlaatste stemming. De wet houdt bedrijven verantwoordelijk voor mistanden in hun keten, zoals kinderarbeid of slavernij. Over de wet is lang onderhandeld. Op meerdere momenten lagen Frankrijk en Italië dwars, en de Duitsers torpedeerden de wet op het laatste moment tijdens de eerste stemming. Nu de wet de argwaan van de lidstaten overwonnen heeft, mag het Europees Parlement er nog een laatste keer over stemmen.
Ook over de wet tegen schijnzelfstandigheid van platformwerkers wordt vandaag gestemd in Straatsburg. Voorbeelden van platformwerkers zijn bezorgkoeriers of Uber-chauffeurs. Via een platform worden hun diensten aangeboden. Veel van de platformwerkers zijn formeel zzp’ers, terwijl ze in werkelijkheid onder het gezag van een werkgever staan. Zo moeten veel van de platformwerkers verplicht een uniform dragen, is er een limiet op het loon en zijn ze niet volledig vrij om werk te weigeren. Hierdoor genieten zij noch van de vrijheid van een zelfstandige, noch van de voordelen van een loonwerker zoals ziekteverlof, vakantiedagen of pensioenregelingen.
Alliantie voor medicijnen
In Brussel komt de bijeenkomst van alle EU-gezondheidsministers tot een einde. Eerst bespreken ze het veiligstellen van de levering van medicijnen. Als afsluiting van de dag wordt ook de zogeheten ‘alliantie voor kritische geneesmiddelen’ gelanceerd. De samenwerking moet politici, de farmaceutische industrie en gezondheidswerkers dichter bij elkaar brengen om de levering van belangrijke medicijnen veiliger te maken. De EU hoopt op die manier medicijnentekorten tegen te gaan.