Rechtse fracties ID en ECR mogen niet deelnemen aan Europees verkiezingsdebat

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

De rechtse fracties in het Europees Parlement, de antifederalistische, conservatieve fractie ECR en de eurosceptische fractie ID, zijn uitgesloten van het ‘officiële’ Europese verkiezingsdebat, georganiseerd door het Europees Parlement en de koepelorganisatie van Europese omroepen EBU. Volgende week vindt het debat tussen de lijsttrekkers van de Europese fracties, de zogeheten ‘spitzenkandidaten‘, plaats. De spitzenkandidaten strijden om het voorzitterschap van de Europese Commissie. De lijstrekker van de fractie die de Europese verkiezingen wint, zal naar voren worden geschoven als kandidaat-voorzitter.

Volgens de EBU mogen de twee rechtse fracties niet meedoen aan dit debat omdat ze geen spitzenkandidaat hebben voorgedragen. De rechtse fracties zijn namelijk tegen dit spitzenkandidaten-systeem. De ID-fractie noemt de regels inconsistent, omdat de Europese liberalen (Renew) en de Groenen meerdere spitzenkandidaten hebben. Dat gaat volgens hen tegen het principe ervan in. 

Michiel Hoogeveen, lijsttrekker van JA21, uit zijn ongenoegen tegen de Telegraaf. Zijn partij is onderdeel van de ECR-fractie. Hij vindt dit systeem zelfs een vorm van kiezersbedrog, omdat het onofficieel is. De Raad, de EU-instelling die de lidstaten vertegenwoordigt, kan de uitslag dus negeren. Officieel zijn het de lidstaten die de kandidaat-voorzitter voordragen, het Europees Parlement mag die keuze enkel bekrachtigen. Zo gebeurde het ook bij de afgelopen verkiezingen. In 2019 werd Ursula von der Leyen, geen spitzenkandidaat, door de regeringsleiders benoemd tot Commissievoorzitter. Toch is Hoogeveen niet treurig dat ECR niet mee mag doen aan het spitzenkandidatendebat: “Het maakt niet zo veel uit. Weinig mensen kijken en zijn geïnteresseerd.”

De ID-fractie nam overigens wel deel aan het ‘spitzenkandidaten-debat’ in Maastricht. De Deense politicus Anders Vistisen voerde toen het woord namens de fractie.