‘Prettige Kerst’ mag toch in Brussel na commotie

2 min. leestijd
Young woman gives golden gift box wearing a protective Face maks for Covid-19, present and Coronavirus concept. social distance background

Geen kerst, maar noem het feestdagen, schreef de Europese Commissie in het nieuwe taaladvies voor ambtenaren. Cancelt de EU hiermee kerst? Nou, nee, maar niet iedereen in Europa viert kerst, zei de Maltese Eurocommissaris voor gelijkheid Helena Dalli. Feestdagen is inclusiever. Toch trekt ze het advies terug. Er is te veel commotie van rechts.

Het taaladvies stond in een onlangs verschenen document van de Commissie dat zich focust op correcte en inclusieve communicatie. Het document bestond al, maar was aan vernieuwing toe volgens Dalli.

Niet iedereen is christen, blank en getrouwd

Het advies tijdens het schrijven van de herziene versie was ‘ga er niet van uit dat iedereen in de Europese Unie christen, blank en getrouwd is’. Het doel van deze versie was om te benadrukken dat iedereen in de Europese Unie het recht heeft om gelijk te worden behandeld, zonder verwijzingen naar geslacht, etniciteit, ras, religie, handicap en seksuele geaardheid.

Vraag mensen bijvoorbeeld naar wat hun voornaamwoorden zijn en vermijd geslacht specifieke voornaamwoorden, zoals ‘dames en heren’. Maar ook: gebruik geen eigennamen die typisch zijn voor een bepaalde godsdienst, zoals Jozef en Maria.

Commotie

Toch wordt het advies alweer ingetrokken. Met name het deel om minder christelijke termen te gebruiken schoot in het verkeerde keelgat bij centrum-rechtse politici, voornamelijk in het katholieke Italië. Zo tweette Matteo Salvini, leider van de rechts-nationalistische Lega-partij; Maria. Jozef. Lang leve kerstmis. Ik hoop dat niemand in Europa beledigd is…

En nadat Dalli het advies terugtrok, tweette oud-premier Matteo Renzi: “Het was een absurd en verkeerd document. Een gemeenschap is niet bang voor haar wortels. En culturele identiteit is een waarde, geen bedreiging.”

Goed idee, onhandig uitgevoerd

Sophie in ’t Veld (D66) zei tegen de Guardian dat zij bezorgd was over de terugtrekking van de Commissie. “Commissaris Dalli verdient lof voor het feit dat zij de moed heeft gehad de kwestie aan te pakken, zij het op een wat onhandige manier.”

“We moeten erkennen dat Europa en zijn instellingen iedereen vertegenwoordigen. De instellingen moeten strikt neutraal zijn: laten we niet vergeten dat de meerderheid van de Europeanen niet religieus is.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie