Premier Rutte verwijt Ursula von der Leyen niets

3 min. leestijd

Het gaat in de woorden van premier Mark Rutte nog weken tot maanden duren voordat Nederland een mening heeft over het voorstel van de Europese Commissie om kernenergie en aardgas op te nemen op een lijst van groene energiebronnen. Gisteren hakte de Commissie de knoop door over de zogenaamde taxonomie over wat in de toekomst geldt als een duurzame investeringen. 

Het besluit om kernenergie en aardgas op de lijst te zetten, is omstreden in Europa. In de vergadering van de Commissie zou het er gisteren stevig aan toe zijn gegaan. Uiteindelijk is er zelfs gestemd over het voorstel, wat zeer ongebruikelijk is bij commissiebesluiten.

Nederlandse bezwaren genegeerd

Nederland wilde niet dat aardgas op de lijst zou komen. Weliswaar is de fossiele brandstof minder vervuilend dan steenkool, toch stoot ook gas CO2 uit. Het kabinet stuurde met een aantal andere Europese landen vorige week nog een brief aan de Europese Commissie om de groene status van gas tegen te houden.

Toch was Rutte bij een bijeenkomst met de Nederlandse pers in Brussel opvallend mild over de beslissing en de manier waarop Von der Leyen dit probleem heeft aangepakt. Dat zowel gas als kernenergie op de lijst terecht zijn gekomen, doet vermoeden dat het gaat om een politieke deal tussen gasland Duitsland en kernenergie-grootmacht Frankrijk. 

De balans van Von der Leyen

Maar Rutte vraagt begrip voor het compromis dat Von der Leyen heeft geprobeerd te bereiken. De Europese Unie is volgens hem een ‘veelkoppige vereniging’ en het is aan de Europese Commissie om een ‘balans’ te vinden. Dat Nederland nu ‘kanttekeningen’ heeft bij het besluit over de taxonomie, neemt net weg dat Rutte zegt: “Ik snap de positie van de Commissie. Die moeten in een onmogelijk krachtenveld zien iets te presenteren. Dus ik verwijt haar helemaal niets”.

“Het is nou niet zo dat de Europese Commissie per se met voorstellen komt waar iedereen blij mee moet zijn”, vervolgt hij, “Soms is het zoeken naar de maximale overeenstemming. De vraag is of dat hier gelukt is. Daar gaan we ons over beraden”.  

Dag vol beleefdheidsbezoeken

Rutte is de dag na zijn reis naar Kiev in Brussel voor een beleefdheidsbezoek aan de drie voorzitters van de Europese instellingen: de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, Charles Michel van de Europese Raad en Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Volgens het persbericht gaat het om een ‘hernieuwde kennismaking sinds het aantreden van het nieuwe kabinet’.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie