Nederland stuurt brief naar Brussel: gas is niet groen

2 min. leestijd

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs, zegt Nederland samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken tegen de Europese Commissie. Het plan om gas als groen te bestempelen moet worden teruggedraaid volgens deze vier landen. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie, één dag voordat de Europese Commissie het besluit hierover neemt.

Naar verwachting gaat de Europese Commissie het huidige plan morgen goedkeuren. Er is uitvoerig overleg met deskundigen en lidstaten geweest om gas in de zogenaamde taxonomie op te nemen – een leidraad voor duurzame investeringen.

Maar de vier landen willen niet dat voor gas dezelfde normen gaan gelden als andere duurzame energiebronnen. Minister voor Klimaat en Energie Jetten gaf eerder al aan geen voorstander te zijn van de toevoeging van aardgas aan de taxonomie en onderstreept dit nu met de brief.

Kritiek van eigen experts

De Europese Commissie ziet gas als een brug naar klimaatneutraliteit. Een manier om armere EU-landen zoals Polen te helpen afstappen van steenkool, dat veel vervuilender is.

Het idee om gas als groen te classificeren werd door eigen experts van Europese Commissie al eerder bekritiseerd. Het plan ondermijnt de klimaatdoelstellingen, schreven de experts in hun rapport. De Europese Commissie negeert ‘hun eigen wetenschap’ wanneer gas wordt bestempeld als een duurzame bron van energie.

Voorstel moet sneuvelen

Ook vanuit de Tweede Kamer was er kritiek. Renske Leijten (SP) diende een motie in, waarin ze zich tegen het toevoegen van aardgas als duurzame financiële investering in de taxonomie uitsprak. Ze vroeg de regering om niet met dit voorstel in te stemmen en te proberen een coalitie te bouwen van gelijkgezinde lidstaten om gas erbuiten te houden. Maar deze motie werd verworpen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie