PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie, heeft drie belangrijke pijlers wat betreft Europa. Het moet medemenselijk, rechtvaardig en groen. Volgens hen moeten deze waarden voor iedereen gelden in Europa en is legitimiteit van groot belang. Dat betekent voor PerspectieF dat er een dialoog plaatsvindt tussen de lidstaten en de Europese instellingen.
Als iets op lokaal niveau geregeld kan worden, heeft dat volgens de CU-jongeren de voorkeur. Al zien ze dat er problemen zijn die te groot zijn en waarvoor samenwerking nodig is. Asiel is een voorbeeld. “Het moet draagbaar zijn voor de gemeenschappen in de lidstaten, maar het gaat ook over mensen en daar moeten we barmhartig voor zijn”, stelt Willem Holdijk, bestuurslid van PerspectieF. “De eerste stappen op Europees asielbeleid zien we als positief, maar de volgende stap is solidariteit tussen de lidstaten en constructieve concrete oplossingen.”
PerspectieF wil geen polarisatie
Asiel en migratie, zijn naast de energietransitie en de oorlog in Oekraïne, de belangrijkste Europese ontwikkelingen volgens PerspectieF. Holdijk hoopt dan ook op inhoudelijke debatten over deze onderwerpen in de campagne. “Er zijn grote keuzes te maken op belangrijke thema’s van onze tijd, denk aan landbouw, defensiesamenwerking en migratie. We hopen echt dat de polarisatie over Europa verdwijnt, en dat we inhoudelijk kijken naar hoe we deze problemen gezamenlijk kunnen aanpakken.”
Holdijk heeft daarbij extra aandacht voor de jongeren. “Wij vinden dat er meer aandacht moet komen voor de werking en invloed van Europa, bijvoorbeeld op scholen.” Ook pleit Holdijk voor meer actieve jongeren in Europa. “Wij vinden het belangrijk dat er minstens twee à drie jonge kandidaten in de top tien staan op de kieslijst. De Europese problemen gaan onze generatie aan, dan moet je die generatie ook vertegenwoordigen.”
Geen elite-project
Holdijk vindt dat er ook wat structurele aanpassingen mogen komen. “Wij zijn ervoor om individuele Eurocommissarissen naar huis te kunnen sturen, net zoals dat kan bij individuele ministers in Nederland.” Dat sluit aan bij wat PerspectieF het “vertegenwoordigingsprobleem” noemt. “De burger moet meer invloed krijgen en dus moet er meer macht bij het Europees Parlement liggen. Europa moet benaderbaar zijn en geen elite-project van liberalen.”
Tegelijkertijd vindt PerspectieF dat Europa eensgezind naar buiten moet treden. “Met China en Amerika, mogen we qua buitenlandbeleid wel wat daadkrachtiger optreden.” De partij is dan ook voor het afschaffen van het vetorecht op het buitenlandbeleid.
Een “groot” Europa in de wereld betekent niet direct een uitbreiding van nieuwe landen, stelt Holdijk. “Europa deelt gezamenlijke normen en waarden, althans dat zouden we moeten doen. Kandidaat-lidstaten moeten zich daaraan houden. Het moet intern goed zitten op het gebied van de rechtsstaat, anders komt een onbetrouwbaar land binnen en dat wil je niet”. De eisen moeten dus hoog zijn, maar Holdijk is er wel voor dat Europa geen worst voor moet houden.
Nieuwe kans
PerspectieF is kritisch op de Europese lijn van haar moederpartij de ChristenUnie. “Wij willen echt af van het eurosceptische imago. We hebben Europa echt nodig, stelt Holdijk. “Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar we mogen wel wat vaker en nadrukkelijker uitspreken wat de voordelen zijn van de EU”. Holdijk heeft er vertrouwen in dat dat verhaal ook in de campagne de boventoon zal voeren. “Daar houden wij de partij wel op scherp.”
Holdijk laat weten dat hij verder blij is met het werk van de CU in Europa. “Peter van Dalen heeft het volgens ons fantastisch gedaan. Hij was voor ons altijd heel benaderbaar en zette zich op een goede manier in voor geloofsvrijheid, de visserij en vluchtelingen. We hebben er ook vertrouwen in dat Anja Haga hem fantastisch zal opvolgen.”
Dat de CU niet samen met de SGP een lijst vormt voor de Europese verkiezingen, ziet Holdijk als een “mooie kans”. “Met de wissel van Peter van Dalen naar Anja Haga in het Europees Parlement en Mirjam Bikker als nieuwe partijleider, is het een mooi moment voor een nieuw, minder eurosceptisch geluid.”