Europarlementariër Peter van Dalen (CU) draagt het stokje over

Er komt een einde aan de ruim 14 jaar lange carrière van Europarlementariër Peter van Dalen. Hij vertrekt per 3 september en maakt plaats voor een opvolger: Anja Haga.

2 min. leestijd

ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen stopt ermee. Op 3 september neemt hij na ruim 14 jaar afscheid van het Europees Parlement. Hij maakt daarmee plaats voor zijn opvolger Anja Haga.

De ChristenUnie en de SGP deelden de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen een lijst. Peter van Dalen stond op plek één, Bert-Jan Ruissen (SGP) op plek twee. Haga behaalde bijna genoeg voorkeurstemmen om de plek van Ruissen over te nemen, maar het was net niet genoeg. Ze komt dus alsnog het Europees Parlement in met een behoorlijk mandaat.

Terugblik

Van Dalen heeft zich in die 14 jaar als Europarlementariër vooral ingezet voor godsdienstvrijheid in Europa en de wereld. Zo was hij medeoprichter van een speciale werkgroep in het Europees Parlement die zich bezighield met godsdienstvrijheid. Daarnaast organiseerde hij jarenlang het Europees gebedsontbijt waar bezoekers vanuit de hele wereld op af kwamen.

Hij kijkt vooral positief terug op de vrijlating van de christen Asia Bibi, die negen jaar gevangen zat voor haar geloof, en van het christelijke echtpaar Shagufta en Shafqat, die jarenlang in een Pakistaanse dodencel zaten. Ze werden beschuldigd van godslastering. Van Dalen heeft vanuit het Europees Parlement druk gezet op de Pakistaanse regering om deze Pakistaanse christenen vrij te krijgen.

Haga

Zijn opvolger Anja Haga is voormalig Statenlid Friesland en voormalig wethouder van Arnhem. Daarnaast weet ze veel van natuur- en klimaatzaken op Europees niveau. Ze zegt ernaar uit te kijken om binnenkort het stokje over te nemen: “Het is belangrijk om het christelijk-sociale geluid steeds weer opnieuw te laten horen. Godsdienstvrijheid, de schepping en omzien naar de naaste vragen de komende jaren volop onze aandacht, juist ook op Europees niveau.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie