Piri (PvdA): consequenties voor Turkije

3 min. leestijd
State of the European Union 2020 (SotEU) – MEP Debate

Naar aanleiding van de oproep van tien ambassadeurs in Turkije om politiek gevangene Osman Kavala onmiddellijk vrij te laten, wil Turkije de ambassadeurs, waaronder de Nederlandse ambassadeur, het land uit zetten. Kamerlid Kati Piri (PvdA), voormalig Turkije-rapporteur toen zij nog in het Europees Parlement zat, zei in het Oog op Morgen dat er consequenties moeten worden verbonden aan het niet opvolgen van de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, rondom de vrijlating van Kavala.

In 2019 droeg het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg de regering-Erdogan op om Kavala vrij te laten, maar daar werd geen gehoor aangegeven.

“Turkije is lid is van de Raad van Europa en is daarmee dus gebonden is aan de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens,” zegt Piri. “Als dat niet wordt uitgevoerd, dan vind ik dat je daar consequenties aan moet verbinden.”

Handelsrelatie EU en Turkije

In het Oog op Morgen wijst Piri op de volgens haar meest logische consequentie. “Turkije en de EU praten nu over het uitbreiden van de handelsrelatie. Ik ben daar op zich niet tegen, maar dan wel onder duidelijke voorwaarden en het allereerste wat moet gebeuren is dat Kavala weer op vrije voeten komt.”

Piri is blij met de tien ambassadeurs die opnieuw aandacht vragen voor de zaak Kavala, maar als ze eerlijk is vindt ze dat de Europese Unie en daarmee ook de 27 lidstaten te lang over de zaak hebben gezwegen. “Ik hoop dat de aandacht wordt doorgezet en alle druk op de zaak komt te staan.” Piri is niet het enige Kamerlid dat deze zaak hoog opneemt, zo bleek uit een rondgang van het AD.

Laatste sprankje hoop

Kavala zit vier jaar in voorarrest en volgens Piri is zijn laatste sprankje hoop de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De uitspraak in 2019 gaf december van dit jaar als deadline voor zijn vrijlating.

De zaak van filantroop en zakenman Osman Kavala gaat Piri aan het hart. Toen Piri in 2014 Turkije-rapporteur werd voor het Europees Parlement, stelde een gemeenschappelijke vriend Osman en Piri aan elkaar voor in Istanbul.

In het Oog op Morgen vertelt Piri dat hun beider respect voor de rechtsstaat de basis was voor hun vriendschap. Wanneer Piri in Turkije was als rapporteur ontmoette ze Kavala regelmatig, tot zijn arrestatie in 2017. Hij staat voor haar symbool voor de politisering van de rechterlijke macht van Turkije.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie