Parlement sleept Commissie voor de rechter vanwege vrijgave miljarden voor Hongarije

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement sleept de Europese Commissie voor de rechter. Ze zijn tegen de beslissing van de Commissie om de bevroren miljarden euro’s voor Hongarije vrij te geven.

Eerder had de Commissie tien miljard euro voor Hongarije bevroren vanwege zorgen over de rechtsstaat in het land. Het geld zou pas worden vrijgegeven als die problemen zouden zijn opgelost. Afgelopen december gaf de Commissie het geld toch aan Hongarije. Toevallig een dag voor de Europese top waar meer steun voor Oekraïne zou worden besproken, wat de Hongaarse premier Orbán wilde blokkeren. Iets té toevallig voor het Europees Parlement, die de Commissie beschuldigt van het feit dat ze zijn gezwicht voor de chantage van Orbán.

De Commissie heeft een verplichting om ervoor te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van belastinggeld. De commissie Juridische Zaken in het Europees Parlement vindt dat de Europese Commissie geen goede reden heeft om het geld vrij te geven en klaagt ze daarom aan.

De Nederlandse Europarlementariërs Sophie in ‘t Velt (onafhankelijk) en Tineke Strik (GroenLinks) reageren enthousiast op twitter. Tineke Strik noemt de stap “historisch”.

Abonneer je op de nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie