Nederland fel tegenstander gezamenlijke EU-leningen

2 min. leestijd
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground

Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni wil dat de Europese Unie meer gezamenlijk geld gaat lenen. De Italiaan doet zijn oproep aan de vooravond van een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën. Met het geld wil hij nieuwe projecten financieren op het gebied van energie, infrastructuur en defensie. Nederland en Duitsland zien niks in het aangaan van gezamenlijke schulden en zijn dan ook fel tegen dit plan. Gentiloni zelf twijfelt er niet aan dat de EU enorm gaat profiteren van een fonds bestaande uit gezamenlijke leningen. 

Na de uitbraak van het coronavirus in 2020 heeft de EU het coronaherstelfonds ontwikkeld. Met dit fonds haalt de Europese Commissie geld op door leningen aan te gaan op de kapitaalmarkt. Lidstaten kunnen dit geld gebruiken om te hervormen of te investeren in hun economieën. De lidstaten kunnen hun economieën en samenlevingen hierdoor duurzamer maken en voorbereiden op de groene en digitale transitie. Het doel van de leningen is dat de economieën in de lidstaten sterker en weerbaarder uit de coronacrisis komen. 

Al in het derde kwartaal van 2021 was de economie in de meeste lidstaten terug op het niveau van voor de coronapandemie. Ter vergelijking: na de eurocrisis van 2009 duurde dat 7 jaar. Dit is volgens de Europese Commissie het bewijs dat zo’n leenfonds werkt. Doordat dit fonds maar tijdelijk is, wordt niet al het geleende geld gebruikt. Op aanraden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) wil Gentiloni dit fonds permanent maken en gezamenlijk met de lidstaten geld lenen voor investeringen. “Zelf denk ik dat het ontwerp van het coronaherstelfonds kan dienen als een nuttige blauwdruk voor de toekomst”, aldus Gentiloni. 

Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro