Milieucommissie stemt in met meer “knutselvoedsel”

1 min. leestijd
Bron foto: iStock

In het Europees Parlement heeft een meerderheid van de milieucommissieleden ingestemd met het vrijgeven van nieuwe gentechgewassen. Dit zijn voedselgewassen waarbij er aan het DNA is gesleuteld om bijvoorbeeld de smaak of het uiterlijk te veranderen.

Als het voltallige Europees Parlement en de EU-landbouwministers hier ook mee instemmen, dan komt de veiligheidsbeoordeling voor genetisch gemanipuleerd voedsel te vervallen. Deze is nu nog verplicht. Ook wil de milieucommissie dat de verplichte etikettering van genetisch gemodificeerde producten komt te vervallen. In december stemde minister Adema tijdens de landbouwraad al in met het minder strenge regels voor gentech.  

Anja Hazekamp, Europarlementariër van de Partij voor de Dieren en lid van de milieucommissie, noemt de stemmingsuitslag “zeer zorgelijk”. Zij stelt dat het verleden uitwijst dat gentechvoedsel wel degelijk een risico vormt voor de natuur, biologische landbouw en ook de publieke gezondheid. “Het uitsluiten van die risico’s kan niet zonder veiligheidsbeoordeling”, stelt zij. En door het afschaffen van labels weten consumenten niet meer “wat ze op hun bord krijgen.” Enkel grote gentechproducenten profiteren van het vrijgeven van dit knutselvoedsel.”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie