Kuipers wil Europees kenniscentrum voor langdurige covidklachten

Minister Kuipers wil de krachten bundelen in Europa op het gebied van onderzoek naar de langdurige gevolgen van covid. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt zich hard voor een expertisenetwerk.

1 min. leestijd
(Bron foto; iStock)

Kuipers pleit al langer voor samenwerking op het gebied van onderzoek. Hij vindt in de Europese Commissie een medestander. Zij hebben plannen voor het opzetten van een kennisnetwerk op het gebied van langdurige covidklachten.

Kuipers ziet de intensievere coördinatie van de Commissie als een goede stap. “De kennis die we hebben, moeten we delen. Daarnaast moeten we weten waar er nog gaten zitten in de kennis, zodat we daar onderzoek naar kunnen doen.”

Gevaar voor dubbel werk

Kuipers stelt dat lidstaten vanuit hun eigen expertise en ervaring een grote meerwaarde zijn voor het kenniscentrum. “We weten relatief weinig van de afgelopen pandemie, maar wel veel van vergelijkbare virussen. Daarnaast zie je in elk land afzonderlijk verschillende onderzoeken plaatsvinden, naar specifieke aspecten. Ik zie dat graag gebundeld worden op één plek.”

Ook in Nederland vindt er onderzoek plaats naar de langdurige klachten na covid. Kuipers heeft 14 miljoen euro uitgetrokken voor verschillende onderzoeken op dit gebied. “Nederland kan een belangrijke rol leveren in de kennisoverdracht, maar internationale samenwerking is van groot belang, anders doe je ook dubbel onderzoek.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie