Kamer wil Europese ambtenaren effectiever inzetten

De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat onderzoeken hoe Nederland meer invloed kan uitoefenen op Europese wetgeving. Het kabinet moet “afkijken” bij Duitsland, Finland en Frankrijk hoe hun ambtenaren de plannen van de Europese Commissie bijsturen.

2 min. leestijd

Er zijn relatief weinig Nederlandse ambtenaren die voor de Europese Commissie werken. Slechts 2,5 procent van alle ambtenaren die voor de Commissie werken, heeft de Nederlandse nationaliteit. Als je kijkt naar het totale aandeel Nederlanders in de gehele EU-bevolking is dat 3,9 procent. Op ambtelijk niveau in Brussel is er dus sprake van een ondervertegenwoordiging.

Deze ondervertegenwoordiging heeft ook gevolgen op het beleid. Uiteindelijke Europese wetgeving begint vaak met een voorstel vanuit de Europese Commissie. Het is moeilijker om na het eerste voorstel nog iets aan te passen of te schrappen. “Tijdens de fase van het schrijven, heb je meer effect”, vertelde Mendeltje van Keulen onlangs nog tijdens een masterclass in de Kamer.

De Kamer wil daarom een betere aanpak om de plannen van de Commissie bij te sturen. Aangezien het aantal ambtenaren altijd een gevoelig punt is, zetten ze eerst in op een hogere effectiviteit. Het kabinet moet “the best practices” overnemen van lidstaten die het goed doen, zoals Duitsland, Frankrijk en Finland. Via een motie roept de Kamer het kabinet op om dit jaar nog met een plan te komen.

Batterijen, sancties en Hongarije

Naast de motie over het effectiever inzetten van ambtenaren, stemde de Kamer ook nog over een pak Europese moties na het debat over “de staat van de unie“. Het kabinet moet onderzoeken hoe het proactief deel kan nemen aan de Europese batterijenalliantie. De motie van de PVDA en GroenLinks werd geïnitieerd door Europarlementariër Chahim (PvdA), die verbaasd was over het feit dat er meer interesse in het initiatief was vanuit Zuid-Amerika dan vanuit Den Haag.

De Kamer wil ook dat de regering nadrukkelijk gaat pleiten in Brussel voor sancties tegen Rusland op het gebied van nucleaire energie. Via de nucleaire-energiesector komt er via Europa nog geld binnen in Rusland, terwijl Europa de oorlogsmachine niet wil spekken.

Ook moet het kabinet gaan onderzoeken hoe er met Hongarije moet omgegaan worden. Het land staat bekend als “een dwarsligger” in Europa. De Kamer wil een onderzoek hoe er drukmiddelen ingezet kunnen worden om de macht van Hongarije in bedwang te houden en daarmee het dwarsliggen een halt toe te roepen.