De Europese Commissie heeft de afgelopen weken gelobbyd om de plannen door het Europees Parlement te loodsen en Europarlementariërs te overtuigen om voor te stemmen. Timmermans zelf heeft ook regelmatig gesprekken met de hoofdrolspelers op dit dossier. Niet zo gek, want de druk is groot voor Timmermans.
Na een van de gesprekken tussen Timmermans en enkele Europarlementariërs werd Timmermans beschuldigd van “bedreiging” en “chantage” richting de volksvertegenwoordigers. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) was erbij. Volgens haar zou Timmermans gezegd hebben dat “hij geen enkel wetsvoorstel meer zou indienen dat goed is voor de boeren” als zij tegen zouden stemmen.
Tweede Kamer wil opheldering
De Tweede Kamer is kwaad over de gang van zaken. Ze zegt dat “geen enkele volksvertegenwoordiger zich onder druk gezet of gechanteerd hoort te voelen”. Minister van Landbouw Piet Adema moet van de Kamer de Eurocommissarissen Timmermans (Klimaat) en Sinkevičius (Milieu) op het matje roepen over de kwestie en wil opheldering. Adema stond niet achter de ingediende motie, omdat “het niet aan hem was om in te gaan op iets wat tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie speelt”.
Met name de VVD, BBB, CDA en SGP vinden het onacceptabel, partijen die ook geen voorstander zijn van de natuurherstelwet. De partijen hekelen ook het feit dat organisaties die aangesloten zijn bij het EU Business & Biodiversity Platform tips kregen over de manier waarop ze Europarlementariërs konden “bewerken om voor te stemmen”.
Verzet
De Kamer stemde ook in met een motie die opriep om in Europa niet in te stemmen met de plannen van Timmermans zolang er onduidelijkheid is over de precieze impact. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk in welke mate het verslechteringsverbod de Nederlandse economie, woningbouw en maatschappij zal raken. Nederland moet van de Kamer, net als Frankrijk en België, oproepen tot “een pas op de plaats”.
De motie om zich volledig te verzetten tegen de plannen werd verworpen. Het kabinet is tegen het verslechteringsverbod. Maar wil dat op een “effectieve” manier van tafel in Europa, zonder zichzelf buitenspel te zetten.