Christendemocraten (EVP): ‘Timmermans bedreigt en chanteert Europarlementariërs’

Het EVP uit harde woorden richting Timmermans. Volgens de Duitse Europarlementariër Christine Schneider heeft Timmermans Europarlementariërs bedreigd. Volgens de Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange (CDA) gaat het om chantage.

3 min. leestijd

De stemming over de natuurherstelwet komt steeds dichterbij. Op 15 juni is het aan Europarlementariërs in de milieucommissie om te beslissen of ze verder willen onderhandelen over de omstreden wet van Frans Timmermans. De gemoederen lopen in ieder geval hoog op. Een Duitse christendemocratische Europarlementariër beschuldigt Frans Timmermans van bedreiging. De Nederlandse CDA-Europarlementariër Esther de Lange nuanceert het en noemt de uitspraken van Timmermans eerder chantage.

Timmermans probeert zijn natuurherstelwet die ervoor moet zorgen dat Europese natuur weer op peil komt, door het Europees Parlement te loodsen. Dat gaat niet altijd even makkelijk. De visserij– en landbouwcommissie in het Europees Parlement hebben zijn voorstel al verworpen. Timmermans ging daarom langs in het Europees Parlement voor een debat, maar spreekt ook regelmatig af met hoofdrolspelers in het dossier. Zo ook de Duitse Europarlementariër Christine Schneider en de Nederlandse Esther de Lange.

En bij een van die vergaderingen op het kantoor van Timmermans in Straatsburg zou het misgegaan zijn. “Ze lieten een aantal Europarlementariërs naar binnen en daar zijn ze bedreigd”, zei Schneider tijdens een persconferentie op woensdag. Ze vindt dat Timmermans een rode lijn overschreden heeft. De Lange, die er ook bij was, ziet het anders. “Chantage lijkt me een beter woord. Christine Schneider doelde op het statement van Timmermans in een vergadering dat als we niet zouden instemmen met de natuurherstelwet, hij dan geen enkel wetsvoorstel meer zou uitbrengen dat goed is voor boeren”, zegt De Lange.

PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim noemt de uitspraken van de twee christendemocraten totale leugens. Hij vraagt zich af voor wie ze dit nu precies doen. “Voor boer en natuur? Of om de stem van klimaatontkenners te winnen?”

DNA-technieken

De Europese Commissie en Europarlementariërs van de christendemocratische EVP lijken al langer in de clinch te liggen met elkaar. Naast de natuurherstelwet wordt er ook gepraat over wetgeving die het gebruik van pesticiden terug zou moeten dringen. En ook daar verzet het EVP zich tegen. Tegelijkertijd willen landbouw-Europarlementariërs en het EVP wetgeving over nieuwe DNA-technieken waarmee gewassen sneller resistent gemaakt kunnen worden tegen bepaalde ziektes. Daarmee zouden pesticiden dus minder nodig zijn.

Volgens ingewijden gaat het hierom. Een betrokkene bij het gesprek zegt dat Timmermans zei dat als beide kanten nu eens in beweging zouden komen, de wetgeving over nieuwe DNA-technieken ook zou kunnen lukken.

Lijstje

Los van de mogelijke woorden van Timmermans maken Schneider en De Lange zich ook nog boos over iets anders. Een platform dat in 2008 opgezet is door de Europese Commissie en nu beheerd wordt door aangesloten bedrijven heeft in een nieuwsbrief de e-mailadressen van hoofdrolspelers in het Europees Parlement gedeeld. In zulke platforms brengt de Europese Commissie belanghebbende organisaties en bedrijven bij elkaar om gedachten uit te wisselen over Europese wetgeving. Bij de namen en e-mailadressen van de Europarlementariërs stonden ook argumenten die de aangesloten bedrijven en organisaties kunnen gebruiken om de Europarlementariërs als Esther de Lange te overtuigen.

Volgens Schneider en De Lange gaat de Europese Commissie daarmee haar boekje te buiten. Volgens een woordvoerder van Timmermans ligt dat anders. De Commissie heeft bij dit soort platformen alleen een ondersteunende rol. De aangesloten partners opereren op eigen initiatief. De Commissie zegt dan ook niets met de e-mails te maken te hebben.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie