Kaag roept op tot EU-sancties trustkantoren

2 min. leestijd

De roep om zwaardere en meer sancties blijft klinken, ook vanuit Nederland. Zo roept Minister Kaag (D66) van Financiën woensdag in Brussel op tot een verbod op dienstverlening van trustkantoren aan Russische oligarchen. Tegelijkertijd bereidt de Europese Unie zich voor op de binnenlandse gevolgen van haar sancties tegen Rusland.

Tegen trustkantoren

Een voorstel voor een verbod op de dienstverlening van trustkantoren aan Russische oligarchen ligt opnieuw op tafel, meldt Kaag vandaag. “Nieuwe sancties zijn mogelijk”, aldus Kaag. Trust- en advocatenkantoren onderzoeken momenteel op welke manieren zij en hun klanten verbonden zijn met Rusland. Zo maakte advocatenkantoor Houthoff, met als belangrijkste klant de Russische Federatie, vandaag bekend een onderzoek in te stellen naar hun eigen klanten.

https://twitter.com/minister_fin/status/1499082460939833344?s=21

Meer sancties

Nieuwe sancties zijn ook vandaag ingevoerd. Zeven Russische banken zijn de toegang tot het internationale betaalsysteem SWIFT ontzegd door de Europese Unie. Twee belangrijke banken, Gazprombank en Sberbank, zijn buiten de maatregel gehouden omdat de olie- en gasbetalingen vaak via die kanalen lopen. Een volgende stap is sancties opleggen die ook effect hebben op cryptocurrency, hebben de Europese Financiënministers besloten bij een bespreking. 

Zorgen over gevolgen voor EU

Alhoewel de EU-lidstaten het eens lijken te zijn dat de sancties een noodzakelijke ‘prijs voor de democratie’ zijn, zoals Handelscommissaris Valdis Dombrovskis het verwoordt, zijn er toch zorgen over de gevolgen die Europese Unie zal ondervinden. 

Inflatie, stijgende energieprijzen en onzekerheid op de financiële markten maken de financiële toekomst van Europa ‘moeilijk, zo niet onmogelijk’ te voorspellen, zegt Dombrovskis vandaag. Maar één ding is zeker, vertelt hij: ‘We gaan door tot de Russen stoppen’.

De Europese Unie bereidt zich voor op maatregelen om de klappen van de eigen sancties op te vangen. Op de korte termijn zijn die bestemd voor bedrijven en industrieën die zich in de financiële frontlinie bevinden. Op de langere termijn moet worden ingezet op energietransitie en daarmee meer onafhankelijkheid van Rusland, lijkt de consensus. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie