PvdD is boos omdat Europese christendemocraten ook bescherming beer willen verlagen

De Europese Volkspartij (EVP) wil graag dat de beer in de voetstappen van de wolf treedt. Ze hopen op een verlaging van de beschermingsstatus. Het CDA, onderdeel van de Europese Volkspartij, neemt nog geen standpunt in. Maar de Partij voor de Dieren is boos, en de BBB vindt het juist een goed initiatief. 

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nu de beschermingsstatus van de wolf is verlaagd, wil de christendemocratische fractie EVP een stap verder gaan. De Nederlandse CDA is hierbij aangesloten. In 2025 wil de EVP graag zien dat de Commissie “de beschermingsstatus van (…) de beer en andere soorten” ook herziet. Dat blijkt uit een gelekt document gezien door Euractiv

Geen Nederlandse zaak

In Nederland is de beer meer dan duizend jaar geleden uitgestorven, maar in andere Europese landen lopen ze nog volop rond. Met dank aan hun “strikt beschermde” beschermingsstatus. Klinkt dit je bekend in de oren? Dat kan, want de wolf had deze status tot voor kort ook. Deze is nu echter verlaagd naar “beschermd”, wat betekent dat ‘probleemwolven’ vaker afgeschoten mogen worden. Als het aan de christendemocraten in Europa ligt, ondergaat de beer straks hetzelfde lot. 

Het CDA was niet beschikbaar voor een reactie.

De natuur is de grote verliezer

De Partij voor de Dieren (PvdD), aan de andere kant, maakt zich wel druk. “Alles van waarde moet wijken voor de hebzucht van Von der Leyen en haar EVP-fractie”, zegt Europarlementariër Anja Hazekamp. “Naast de wolf komt ook de bescherming van beren, lynxen, aalscholvers en zeehonden in gevaar.” Ze vindt het “waanzin om te denken dat het doodschieten van beschermde soorten een oplossing vormt voor onze problemen”. Want “als de natuur verliest, is er voor de mens niets meer te winnen”. 

Beren zijn van groot belang voor de gezondheid van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit in natuurgebieden. Ze verspreiden bijvoorbeeld plantensoorten door het ecosysteem, omdat ze veel fruit eten en de zaden vervolgens op een andere plek uitwerpen. Ook helpen ze overbegrazing voorkomen omdat ze jagen op grazers. Maar ze vallen ook mensen en vee aan, waardoor ze steeds vaker als probleem worden gezien. 

Bruine beren komen onder andere voor in Roemenië, Zweden, Finland, Estland, Slowakije, Slovenië, Polen en Bulgarije. Maar ook in Spanje, Italië en Frankrijk lopen er een paar rond. Toch is de bescherming van de beer iets minder streng dan je misschien zou denken. Zeven van de zojuist genoemde lidstaten mogen beren toch selectief doden, omdat ze een uitzondering (‘derogatie’) op de Europese wetgeving hebben. 

Juist goed!

De BBB heeft, in tegenstelling tot de PvdD, wel begrip voor de wens van andere lidstaten om in te grijpen tegen ‘probleemberen’. “Natuurlijk met behoud van populaties in natuurgebieden waar deze roofdieren goed passen”, voegen ze hieraan toe. 

Ook bij de kwestie van de wolf stonden de BBB en Partij voor de Dieren recht tegenover elkaar: de boerenpartij vindt het geweldig dat de beschermingsstatus is verlaagd, de PvdD demonstreerde daar juist tegen. 

De Europese Commissie heeft eerder al duidelijk gemaakt dat zij geen voorstel zal doen om de beschermingsstatus van een ander dier naast de wolf te veranderen.