Het is precies een jaar voor de volgende Europese Parlementsverkiezingen. Een goed moment om eens te peilen hoe sterk die verkiezingen leven bij Europese burgers. Dat dachten ook de onderzoekers bij de Eurobarometer. In maart peilde de barometer de interesse in Europa, of mensen gaan stemmen en of de EU een belangrijk thema is onder jongeren.
Nederland
Laten we beginnen bij Nederland. Volgens het onderzoek van Eurobarometer hebben Nederlanders de meeste interesse in de Europese Parlementsverkiezingen. 75 procent van de ondervraagden in Nederland zegt interesse te tonen voor de verkiezingen van volgend jaar. Het Europese gemiddelde is 56 procent. Ter vergelijking: in Slowakije houden burgers zich amper bezig met de aankomende verkiezingen. Daar zegt maar 26 procent interesse te hebben.
Over het moment waarop de verkiezingen precies plaats zullen vinden weten Nederlanders weinig vergeleken met andere landen. Ter informatie: dit is 6-9 juni 2024. Maar 37 procent van de ondervraagden wist een juist antwoord te geven op de vraag: ‘Wanneer worden de volgende Europese verkiezingen gehouden?’ Belgen scoorden het beste. Daar gaf bijna de helft van de ondervraagden het juiste antwoord. Dat kan te maken hebben met het feit dat de Europese verkiezingen in België altijd samenvallen met de nationale en regionale verkiezingen.
Opkomst
Hoewel Nederlanders niet lijken te weten wanneer de verkiezingen plaats zullen vinden, zeggen ze wel graag naar de stembus te gaan. Eurobarometer vroeg: ‘Als de verkiezingen volgende week zouden zijn, hoe groot is dan de kans dat je gaat stemmen?’ 87 procent van de ondervraagden gaf aan waarschijnlijk hun stem dan uit te brengen. In Frankrijk is die score een stuk lager. Daar wil maar 25 procent naar de stembus. Een derde van de Nederlanders geeft aan naar de Europese stembus te gaan om hun ongenoegen uit te spreken.
Verkiezingen in Europa
Over het algemeen lijkt de interesse in de Europese verkiezingen in Europa toegenomen te zijn. Gemiddeld door heel de EU zegt 67 procent te willen gaan stemmen. Tijdens de vorige verkiezingen in 2018 zei 58 procent te gaan stemmen. Uiteindelijk ging 51 procent van de stemgerechtigden naar de stembus.
De toename in stemmers is in overeenstemming met de afgelopen verkiezing. Tot de verkiezingen van 2018 nam de interesse in de Europese verkiezingen iedere termijn af. Sinds 2018 zit er weer een stijgende lijn in. Vooral de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben mensen bekender gemaakt met de Europese politiek.