Historische klimaattop “stap in goede richting”, al is er ook kritiek

Het spande erom, maar het is toch gelukt. In Dubai zijn de onderhandelaars van de COP28 tot een nieuw klimaatakkoord gekomen. Hierin staat nu voor het eerst dat de wereld af moet van fossiele brandstoffen. Een historische stap. Reden tot optimisme, of is er toch nog werk aan de winkel? Dit vinden de Nederlandse onderhandelaars.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De 28e klimaattop van de Verenigde Naties (COP28) is officieel afgelopen. Tot diep in de nacht van dinsdag op woensdag vergaderden de 198 deelnemende landen over het slotverklaring. Het was tot op het laatste moment niet duidelijk of dat wel zou lukken, met name vanwege dat éne, o zo belangrijke punt: wat doen we met de fossiele brandstoffen?  

Vanochtend kwam dan toch het verlossende antwoord: de slotverklaring is er. En wat voor één, want voor het eerst staat er zwart op wit dat de wereld “op een rechtvaardige, ordelijke en billijke manier afstand moet nemen van fossiele brandstoffen in energiesystemen.”

Voorzichtig positief

Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) onderhandelde mee in Dubai en is voorzichtig optimistisch. “We hebben een akkoord over het uitfaseren van fossiele brandstoffen in de energiesector. Dat is uniek.” Maar dat betekent niet dat hij helemaal tevreden is. “Het is een compromis in de goede richting, maar er staan nog een aantal achterdeurtjes open die ik graag dicht had gezien. Nu focussen we vooral op uitfasering in de energiesector. En landen worden opgeroepen geleidelijk weg te gaan van fossiele brandstoffen, die toon is mij nog te vriendelijk.”

Ook GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout was erbij als vertegenwoordiger van het Europees Parlement. Ook hij is positief: “Op een internationale top als deze moet iedereen instemmen, van Saudi-Arabië tot Europa. De uiteindelijke tekst is dus een compromis, maar wel een goed compromis”, stelt hij.

Maar ook hij blijft kritisch. “Voor het eerst worden er concrete doelen geformuleerd voor de wereld, zoals het verdriedubbelen van duurzame energie en verdubbelen van energie-efficiëntie. Uiteindelijk is het echter cruciaal dat landen dit vertalen in nieuwe nationale ambities, zodat ze daaraan gehouden kunnen worden. Deze oproep had ik echter nog wel iets scherper willen zien.”

Kernenergie

Als laatste Nederlandse lid van de delegatie van het Europees Parlement is ook Jan Huitema (VVD) blij met het bereikte resultaat. “Nederland kan klimaatverandering niet alleen tegengaan, dus dit akkoord is een hoopvol resultaat!” schrijft hij op X. Ook geeft hij aan verheugd te zijn over de benoeming van kernenergie als klimaatvriendelijke energiebron.

Ondanks de positieve uitkomst kunnen de onderhandelaars nog niet gerust achteroverleunen. De afspraken uit het slotakkoord moeten komend jaar nog verder worden uitgewerkt. Daarna is het aan Azerbaijan om de COP29 te organiseren.