“Het leven moet winnen over de duisternis”

2 min. leestijd
Extraordinary Plenary session on the situation in Ukraine.

“Bewijs dat je ons niet laat gaan, bewijs dat je Europeaan bent en dat het leven zal winnen over de dood, het licht over de duisternis.” Met die woorden eindigt de Oekraïense president Zelensky zijn betoog aan het Europees Parlement, via videoverbinding vanuit een schuilplaats in Kiev. Hij maakte al eerder indruk door vanuit een bunker met Europese leiders te bellen, maar voor het eerst was konden we er live getuige van zijn.

Strijdvaardig

Terwijl de Russische raketten inslaan, vanochtend nog op het vrijheidsplein in Charkov, spreekt de Oekraïense president het Europese Parlement toe: “Ik lees niet van papier, want die fase zijn we voorbij. Het gaat om echte mensen, die komen om. We geven onze levens, hier, vandaag; voor onze vrijheid. Om gelijk behandeld te worden, zoals jullie.”

“Mijn burgers vechten voor dit land, voor de steden. Met de ultieme prijs. Twee revoluties, een oorlog en vijf dagen vreselijke invasie door de Russische federatie. We verliezen mensen. Maar niemand komt onze vrijheid afnemen. We zijn sterk, we zijn Oekraïners. We vechten om te overleven”. 

Zelensky krijgt als hij uitgesproken is een daverend applaus van de Europarlementariërs, waarvan sommige zich hebben omwikkeld met de Oekraïense vlag. Voorzitter Metsola heeft in haar openingstoespraak gezegd dat voorlopig geen Russen meer welkom zijn in het Europees Parlement. Ook die uitspraak kon rekenen op een enorm applaus.

Vanmiddag debatteren de Europarlementariërs met commissievoorzitter Von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad de Belg Charles Michel. Malik Azmani voert als enige Nederlander het woord.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie