Rutte: elk gesprek met Zelensky kan het laatste zijn

2 min. leestijd

Er is geen andere weg dan de agressie van Vladimir Poetin te stoppen. Dat zei premier Rutte vanochtend in de Tweede Kamer aan het begin van het debat over de oorlog in Oekraïne. “Waar eindigt dit? Op die vraag kan niemand een antwoord geven”, zei hij.

Kamerleden applaudisseren Rutte

De Tweede Kamer is teruggekomen van reces om de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne te bespreken. Het debat begon met een regeringsverklaring van Rutte dat door de meeste Kamerleden werd beantwoord door tromgeroffel op de banken.

Rutte noemde Poetin een ‘agressor die zelfs de nucleaire dreiging niet schuwt’ en zei: “Dit is geen tijd voor wankelmoedigheid, maar voor vastberaden en eensgezind optreden. Nationaal en internationaal”, zei Rutte. Hij constateerde dat waar Poetin verdeeldheid van het Westen hoopte te bereiken, er in hele korte tijd juist ongekende eensgezindheid is ontstaan onder de NAVO-, en EU-lidstaten.

‘Zelensky is een held van zijn land’

Rutte leek even emotioneel te worden toen hij sprak over de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij omschreef hem als ‘held van zijn land’ en zei hem veel te bellen. Rutte viel kort stil na de woorden: “Het is een onwerkelijke gedachte dat elk gesprek het laatste kan zijn”.

Anders dan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz gisteren in de Bondsdag, kondigde Rutte in zijn regeringsverklaring geen politieke besluiten aan. Scholz maakte gisteren bekend dat Duitsland een Bundeswehr-fonds van 100 miljard euro opricht voor noodzakelijke investering in het materieel. Ook gaat Duitsland per direct ruim 2% van het BBP uitgeven aan Defensie. 

Of Nederland het Duitse voorbeeld volgt, zal moeten blijken in het debat dat tot in de avond zal duren. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie