Groen licht voor staatssteun Nederlands vrachtvervoer

Nederland wil meer vrachtvervoer over water en op het spoor in plaats van over de weg. Brussel zegt daarom ja tegen 22,5 miljoen euro staatssteun voor de sector.

2 min. leestijd

Het moet de Nederlandse transportsector vergroenen: vrachtwagens van de weg afhalen en de lading op binnenvaartschepen en treinen landinwaarts sturen. Om vrachtvervoerders daarbij een steuntje in de rug te geven, kunnen ze tot eind januari 2026 subsidies krijgen van de Nederlandse overheid.

“Stimulerend effect”

De subsidies die vrachtvervoerders van de Nederlandse overheid kunnen krijgen zijn bedoeld om hen te belonen voor de vermindering van (milieu)overlast zoals vervuiling, lawaai, verkeersopstoppingen en ongevallen. Over water en op het spoor is zulke overlast er nagenoeg niet. Nederland krijgt 22,5 miljoen euro om de transportsector te vergroenen. De maatregelen sluiten volgens Europese Commissie goed aan bij de EU-strategie voor duurzame en slimme mobiliteit en de Europese Green Deal.

De Europese Commissie oordeelt dat de maatregelen “noodzakelijk en evenredig” zijn en de overstap naar groene vervoersmethoden bevordert. Noodzakelijk, omdat het goed is voor zowel het milieu en de verkeersmobiliteit; en evenredig, omdat het volgens de Europese staatssteunregels mag. 

De Europese Commissie is trouwens niet altijd even happig op voorstellen voor staatssteun van de EU-lidstaten. Als de Commissie verwacht dat staatssteunmaatregelen de concurrentie op de interne markt verstoren, gaat de vlieger niet op. Maar bij het Nederlandse voorstel om het vrachtvervoer te vergroenen, concludeert de Commissie dat Nederland zijn gang mag gaan: er is geen gevaar voor de concurrentie op de interne markt.

Meer weten over staatssteun en wat de Nederlandse overheid met de 22,5 miljoen gaat doen voor de transportsector? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief ‘De week van de euro’ en blijf op de hoogte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie