Gratis met de trein Europa door: voortaan ook voor ouderen?

2 min. leestijd
Businesswoman Relaxing, taking a break from work On Train Journey

Het DiscoverEU-programma van de Europese Commissie biedt jongeren de mogelijkheid om met de trein het continent te verkennen. Dit jaar zijn er 60.000 gratis reiskaarten beschikbaar gesteld. Toine Manders, lid van de fractie van de Europese Volkspartij in het Europees Parlement en ouderengezant van het CDA, vraagt zich hardop af waarom alleen jongeren aanspraak maken op een gratis reiskaart: “In principe is het ongelijke behandeling. In de bus heb je vaak soorten goedkopere kaartjes voor jongeren en ouderen: die hebben allebei wat minder te besteden. Dus een gratis reiskaart voor ouderen zou helemaal geen gek idee zijn.”

Het DiscoverEU-programma werd in 2018 in het leven geroepen om jongeren kennis te laten maken met Europa. Normaal gesproken zijn de gratis reistickets alleen voor 18-jarigen, maar door de coronapandemie is de leeftijdsgrens wat bijgesteld. Dit jaar is de treinkaart voor jongeren van 18 tot 20 jaar. Daar wil Manders verandering in brengen. Hij denkt dat ouderen ook behoefte hebben om het continent te verkennen.

Leeftijd

Als het aan Manders ligt wordt de reispas voor ouderen creatief ingevuld. Hij stelt niet voor om de leeftijdslimiet van de treinkaart te verhogen, maar om naast 18 nog een hogere leeftijd aan het voorstel toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld 48, 58 of 68 zijn. “Als ouderengezant is de kans natuurlijk groot dat het in het voorstel een leeftijd boven de 50 wordt.”

De reden dat het goed is dat oudere mensen Europa te zien krijgen, is niet anders dan de reden voor jongeren. “De binding met Europa, de geschiedenis, de cultuur en de binding met elkaar. Jongeren geven aan dat ze er heel veel baat bij hebben. En als zij dat hebben, waarom ouderen dan niet?”

Enthousiasme

Dat er enthousiasme is van ouderen, is ook Manders duidelijk geworden: “Er zijn veel mensen die aangeven dat ze niet begrijpen waarom het alleen voor 18-jarigen beschikbaar is en niet voor oudere mensen. We rekenen erop dat als dit iets zou worden, het ook bij de oudere generatie aanslaat.”

Of de gratis reiskaarten ook beschikbaar worden voor oudere mensen is voor alsnog onduidelijk. In de lente van 2022 komt er een nieuw aantal treinkaarten beschikbaar, voor die tijd zal de Europese Commissie antwoord geven op de gestelde vragen van Manders om de reispas ook voor ouderen beschikbaar te stellen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie