Geen stinkende en vervuilende vrachtwagens en bussen meer

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Bussen en vrachtwagens moeten binnen twintig jaar schoon, dus zonder schadelijke uitlaatgassen rijden. Nederland heeft het initiatief genomen voor dit plan, waar vandaag vijftien landen hun handtekening onder zetten, tijdens de klimaattop in Glasgow.

Zwaar vervoer, zoals bussen en vrachtwagens zorgen wereldwijd voor ruim een derde van de CO2- en zo’n zeventig procent van de stikstof uitstoot. Wanneer nu begonnen wordt met overschakelen naar schoon vervoer, kan het in 2040 geregeld zijn, aangezien vrachtwagens gemiddeld tien jaar rondrijden.

Haast

Nederland heeft haast. Ondernemers kunnen in ons land met subsidie een uitstootvrije bestelbus kopen, en ook voor vrachtwagens komt zo’n regeling. Aangezien de vrachtwagens overal ter wereld worden gebouwd, moet de regeling volgens staatssecretaris Van Weyenberg internationaal zijn. Hij noemt de overeenkomst van vandaag een mooi begin.

“Nederland is ambitieus. Wij hebben in het klimaatakkoord al eerder afgesproken dat al het wegverkeer in 2050 schoon moet zijn. Het is belangrijk om daar samen met andere landen in voorop te gaan lopen, zodat de markt zich sneller gaat ontwikkelen. Ik roep andere landen dan ook op zich aan te sluiten.”

Laadpalen

De vrachtwagens en bussen van de toekomst zullen op waterstof en elektriciteit rijden, maar dat kan alleen als er ook voldoende laadpalen zijn. En daar zit nou net het probleem. Nederland is koploper in de Europese Unie, maar heeft ook nog veel te weinig laadpalen om aan de behoefte te kunnen voldoen. Over dat probleem organiseert ons land vandaag een aparte sessie tijdens de klimaattop in Glasgow. Dat doet het kabinet trouwens samen met Californië waar ze ook veel ervaring hebben met elektrisch rijden.

Welke landen tekenden naast Nederland nog meer voor het plan om binnen 20 jaar alleen nog schone bussen en vrachtwagens te hebben? Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Turkije, Uruguay, Engeland, Wales, Zwitserland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie