Europese verwarring over Nederlandse toeslagenaffaire

Voordat het debat in het Europees Parlement over de Nederlandse toeslagenaffaire vandaag begon, was er al volop verwarring over de status van het debat. Veel geharrewar over procedures en waar het debat eigenlijk over zou moeten gaan.

2 min. leestijd

(Foto: Samira Rafaela)

Europarlementariër Samira Rafaela (D66) probeert al een tijdje om een debat over de Nederlandse toeslagenaffaire te houden. Aanvankelijk kreeg ze daar in het Europees Parlement de handen niet op elkaar. Ze wil dat het Parlement zich uitspreekt over de manier waarop de Nederlandse belastingdienst heeft opgetreden. “Discriminatie op basis van nationaliteit en etniciteit is in verschillende Europese verdragen en richtlijnen verboden. Naast de nationale wetgeving heeft de Nederlandse overheid zich, als lid van de Europese Unie, ook te gedragen naar Europese wetgeving.”

Daarom wil ze dat de Europese Commissie juridische stappen onderneemt tegen Nederland (een inbreukprocedure genoemd), omdat ons land zich niet aan de Europese afspraken heeft gehouden.

Omdat het verzoek om een debat aanvankelijk werd afgewezen, stelde ze vragen aan de Europese Commissie. En die vragen vormen de basis voor het debat.

Maar, en nu komt het procedurele gedeelte, vorige week werd besloten om de naam van het debat te wijzigen. Het debat moest gaan over institutioneel racisme in heel Europa en zich niet beperken tot één land. Maar door de wijziging van de titel zou de Europese Commissie zich niet hoeven uit te spreken over de situatie in Nederland. Dan verviel namelijk de oorspronkelijke grondslag en werd ook de angel uit het debat gehaald.

“Ik wist niet dat het zo werkte, maar gelukkig hebben ze de titel weer terug kunnen veranderen in The Dutch childcare benefit scandal, institutional racism and algorithms.” De Europese Commissie moet nu met een statement komen over de aanpak van institutioneel racisme.

Woede

Maar bij de PvdA waren ze erg boos. Europarlementariër Agnes Jongerius stuurde deze week een woedend persbericht de wereld in onder de titel: ‘Moederpartijen CDA, VVD en ChristenUnie zien geen heil in Europees debat over toeslagenaffaire.’ Met als gevolg verbaasde reacties bij die partijen. Jeroen Lenaers van het CDA ziet het probleem niet zo. “Er was eerst een titel die specifiek naar Nederland verwees, daarna werd het verbreed omdat institutioneel racisme in Europa zich niet beperkt tot één specifiek land. Daar was steun voor. Maar uiteindelijk zijn we gewoon akkoord gegaan met de oude titel.” Volgens hem zit daar niks achter.

Samira Rafaela vindt het opwinding die van de zaak afleidt. Ze wil het liever over de inhoud hebben. Het debat is straks hier te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie