Europese rode draad moet corona-kaart terug groen kleuren

2 min. leestijd
woman using mobile phone application with covid-19 test results in airport. safe travel new normal. copy space

Het Europees Parlement debatteert vanavond over de coördinatie van de covidmaatregelen in Europa. Er moet volgens de parlementsleden een eenduidige aanpak zijn van de crisis, waarbij de lidstaten samenwerken en niet zelfstandig aan de slag gaan. Dat was eerder het geval toen Oostenrijk als eerste land aankondigde een 2G-beleid in te voeren voor horeca en skiliften. 

Behoefte aan duidelijkheid

Europarlementariër Vera Tax (PvdA) is voorstander van een gecoördineerd beleid: “We moeten blijven streven naar gemeenschappelijke en begrijpelijke reismaatregelen in de EU en voorkomen dat lidstaten zelf eigen regeltjes gaan opstellen. Zowel reizigers als bedrijven en werknemers in de toeristische sector hebben behoefte aan duidelijkheid.”

Update ECDC-kaart 18 november 2021

Europese sociale zekerheidskaart

Daarnaast heeft de covidcrisis aangetoond hoe belangrijk forensen zijn voor sectoren als de gezondheidszorg en landbouw. Ze konden vaak niet naar hun werk toen de grenzen werden gesloten. Daarom debatteert het Parlement ook over een resolutie waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om werk te maken van een Europese sociale zekerheidskaart. Met die pas kan er gemakkelijker informatie op het gebied van sociale zekerheid van een werknemer worden uitgewisseld.

Erg verstandig, vindt Agnes Jongerius (PvdA): “Een Europese sociale zekerheidskaart moet het mogelijk maken de rechten van mobiele werknemers beter te beschermen en oneerlijke praktijken zoals misbruik en sociale fraude aan te pakken”.

Roeien met de riemen die je hebt

Eerder deze maand laaide de discussie op of de Europese Unie haar instrumenten voor het beheersen en afhandelen van gezondheidscrisissen moet uitbreiden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via een nieuwe Europese gezondheidsautoriteit.

Dat idee kreeg veel kritiek, onder meer van onafhankelijk parlementslid Dorien Rookmaker. Haar boodschap? Eerst eens kijken waar de huidige aanpak mankementen vertoont, die evalueren en verbeteren en dan pas nadenken over uitbreiding van bevoegdheden. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie