Europarlementariërs Anja Haga (CU) en Anja Hazekamp (PvdD) dienen bezwaar in bij NOS

De ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn niet uitgenodigd voor het NOS-verkiezingsdebat. De partijen zijn te klein of scoren te laag in de peilingen. De twee lijsttrekkers Anja Haga en Anja Hazekamp dienen bezwaar in en hopen alsnog een uitnodiging te krijgen.

3 min. leestijd

Europarlementariërs Anja Haga (ChristenUnie) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn niet uitgenodigd voor het NOS-verkiezingsdebat op 5 juni. De twee lijsttrekkers hebben gezamenlijk bezwaar ingediend bij de NOS. Het NOS-verkiezingsdebat is het enige debat op de landelijke tv, een gemiste kans dus voor de twee vrouwelijke lijsttrekkers.

Ook andere al zittende partijen in het Europees Parlement kunnen niet meedoen aan het debat. De SGP bijvoorbeeld, maar ook Forum voor Democratie en JA21.

Willekeurige selectie

Volgens Haga en Hazekamp selecteerde de NOS lijststrekkers op basis van een niet-gepubliceerde peiling en het aantal zetels in de Tweede Kamer. “Een willekeurig besluit”, schrijven de lijsttrekkers. “Want partijen met minder zetels in de Tweede Kamer of het Europees Parlement hebben wel een uitnodiging ontvangen.”

Uit een tabel die de lijsttrekkers van de NOS ontvingen, blijkt inderdaad dat het aantal zetels in het Europees Parlement niet meegenomen is in de berekening. Het aantal zetels in de Tweede Kamer legde de NOS naast de peiling. Op basis daarvan berekende de omroep een gemiddelde. Vervolgens ordende de NOS de partijen van hoogste gemiddelde naar laatste gemiddelde. De Partij voor de Dieren (in de tabel op plek 10) en alle partijen eronder, de SGP, Forum voor Democratie, ChristenUnie en JA21, vielen zo buiten de boot.

Zou de NOS het aantal zetels van de partijen in het Europees Parlement wel meegenomen hebben in de berekening, dan zou de Partij voor de Dieren en de SGP nu wel mogen deelnemen aan het debat. Ten koste van Volt en de SP, partijen die nu nog geen zetels hebben in het Europees Parlement. ChristenUnie had evenwel ook met deze berekening net niet mee mogen doen.

Groot bereik

Hazekamp deed op 15 mei nog mee aan het debat van perscentrum Nieuwspoort. Dat debat is te zien op YouTube, maar is slechts 679 keer bekeken. En zowel Hazekamp als Haga werden ook uitgenodigd voor een debat georganiseerd door het Huis van de Nederlandse Provincies. Ook dat is te zien op Youtube en heeft iets meer dan 2000 views. Dat is natuurlijk niets vergeleken met het bereik van de NOS.

‘Niet evenwichtig’

“Volgens de Mediawet heeft de publieke omroep de taak om op evenwichtige wijze een beeld van de samenleving te geven”, stellen de lijsttrekkers van ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Door Haga en Hazekamp niet uit te nodigen staan er op 5 juni negen mannelijke kandidaten te debatteren. “Door enkel mannen te laten deelnemen aan het verkiezingsdebat, draagt de NOS niet bij aan dit (evenwichtige) beeld.”

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), ook niet uitgenodigd, begrijpt dat grotere partijen meer aandacht krijgen. Maar Ruissen vindt het geen goede zaak dat kleinere partijen helemaal niet mee mogen doen. “In een democratie doen ook kleinere partijen ertoe”, aldus Ruissen. “Onze oproep aan de NOS: kom met een constructie waarbij de kijkers ook met de kleinere partijen kennismaken.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie