Europarlementariër García Hermida (D66) leidt onderhandelingen anti-corruptiewetgeving

In januari beginnen de onderhandelingen over nieuwe anti-corruptiewetgeving. Aan het roer: D66-Europarlementariër García Hermida.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

D66-Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle gaat namens het Europees Parlement onderhandelen met EU-landen en de Europese Commissie over nieuwe anti-corruptiewetgeving. Dat besloten haar collega’s in de commissie Burgerlijke Vrijheden in het Europees Parlement. “Corrupte overheidsfunctionarissen kunnen beter hun biezen pakken”, waarschuwt García Hermida.

Strengere regels

In 2023 stelde de Europese Commissie strengere regels en hogere straffen voor om corruptie binnen de EU te bestrijden. Vooral het verschil in regelgeving tussen EU-landen moest verdwijnen. De nieuwe Europese wetgeving legt duidelijker vast wat nu precies corruptie is. Denk aan omkoping – de meest directe vorm – maar ook handel in invloed, het misbruik maken van een functie of het belemmeren van de rechtsgang. Niet alleen natuurlijke personen, mensen dus, kunnen volgens de wet bestraft worden, maar ook bedrijven en organisaties.

Het Europees Parlement deed er later dat jaar nog een schepje bovenop. Zo zouden ook Eurocommissarissen en Europarlementariërs duidelijk in de wet opgenomen moeten worden. Het voorstel van de Commissie richt zich nog op beleidsmakers en politici in het algemeen. Het is nu dus aan García Hermida om ook de Europese Commissie en EU-landen te overtuigen van de standpunten van het Parlement.

Corruptie

Zeven op de tien Europeanen hebben het gevoel dat corruptie wijdverbreid is in hun land, stelt García Hermida. “Onacceptabel hoog”, zegt ze. “Corruptie is een regelrechte bedreiging voor onze rechtsstaat. Het ontneemt mensen gelijke kansen en breekt onze democratie af.” Strengere regels zijn dus meer dan nodig.

Nederland scoort de laatste tijd steeds lager op de corruptie-index van Transparency International. In 2012 had Nederland nog een score van 84 punten. Hoe hoger de score, hoe minder corruptie. Maar sinds dat jaar scoort Nederland steeds lager. Vooral in 2022 en 2023 daalde de score flink: naar 79. Dat zou vooral te maken hebben met toenemende druk en intimidatie op beleidsmakers en journalisten. Ondanks de daling is Nederland nog steeds een van de minst corrupte landen. Van de 180 landen in de index staat Nederland op de achtste plaats. Denemarken scoort het hoogst met 90 punten.

Hongaarse boycot

García Hermida zit pas in januari aan de onderhandelingstafel. Samen met andere fracties in het Europees Parlement besloot de D66’er niet te willen onderhandelen met Hongarije. Dat land is op dit moment nog EU-voorzitter en speelt dus een sleutelrol bij nieuwe wetgeving. In januari neemt Polen het voorzitterschap over. Daarmee wil het Europees Parlement wel om de tafel.

Dat besluit nam García Hermida en haar collega’s niet zomaar. Corruptie is ook in Hongarije een groot probleem, blijkt uit het Europese rechtsstaatrapport. García Hermida noemt het dan ook “absurd” om met het meest corrupte land van de Europese Unie te onderhandelen over corruptie. “Er is corrupt, corrupter en dan is er het regime van de Hongaarse premier Viktor Orbán”, stelt ze. “Zo iemand mag niet met z’n vingers aan deze wet zitten.”