Europa gaat kiezen | Twee afzwaaiers en een spits

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

De lijst met afscheidnemende Europarlementariërs wordt steeds langer. Na de PvdA’ers Agnes Jongerius en Paul Tang en Esther de Lange van het CDA, hebben ook Vera Tax (PvdA) en Carolien Nagtegaal (VVD) hun vertrek aangekondigd. Zij stellen zich niet meer verkiesbaar in juni.

Uit de koffers

Tax noemt het een moeilijk besluit. De Limburgse (Venlo) vindt het leven als Europarlementariër zwaar. Vooral het feit dat ze uit de koffers moest leven, viel haar zwaar. Van maandag tot donderdag logeerde ze in hotels.

Ze wil meer tijd met haar gezin doorbrengen. En nu haar partner, Jasper Kuntzelaers, sinds kort gedeputeerde in Limburg is, is het tijd voor haar om afscheid te nemen van de Europese politiek. De oud-wethouder uit Venlo hield zich in het Europees Parlement vooral bezig met transport, toerisme en gelijke rechten.

Op de vraag bij L1 of ze beschikbaar is voor GroenLinks-PvdA als er nieuwe verkiezingen zouden komen, zei ze bevestigend. “Ik stop niet met politiek.”

‘Europa is markt, munt en banen’

En ook Nagtegaal zwaait af. Ze voerde samen met haar partner in 2019 campagne met de slogan: ‘Stuur mijn vrouw naar Brussel!’ De Rotterdamse VVD-er zette zich in voor de transportsector. Onder de leus ‘Geen woorden, maar laden’ timmerde ze in Brussel aan de weg voor meer laadpalen voor elektrische rijders. Ze spande zich ook erg in voor de positie van de havens en de scheepvaart.

Ze wil haar Brusselse kennis in Nederland gebruiken. In Elsevier Weekblad vertelt ze dat de EU nogal bureaucratisch is. Ze is daarom extra trots dat ze er toch voor heeft kunnen zorgen dat naast de snelwegen in heel Europa om de zestig kilometers laadpalen komen.

Ze heeft ook een advies voor de politiek. “Er zijn heel veel vergezichten, we hebben vooral een forse dosis pragmatisme nodig. En verder is Europa markt, munt en banen.”

Nog een topkandidaat

Vijf jaar geleden was Bas Eickhout al spitzenkandidaat (‘topkandidaat’) bij de Groenen en dat wil hij opnieuw. Zo’n kandidaat is een lijsttrekker in het Europees Parlement die bij winst van de fractie tijdens de EP-verkiezingen kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie wordt.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) wil mede-lijstaanvoerder worden. Bij de Groenen werken ze namelijk met duo-kandidaten. Terry Reintke is de andere kandidaat. Opmerkelijk is dat GroenLinks zelf nog geen besluit over de Nederlandse lijst heeft genomen, dus ook niet over Eickhout.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie